"Heroj" u lečenju kovida nepodoban za nagradu? 1Foto: Južne vesti

Lekari Kliničkog centra Niš nisu predložili da infektolog i anesteziolog Steva Stanišić dobije najveću nagradu grada Niša „11. januar“ za izuzetno angažovanje u borbi protiv kovid epidemije uprkos tome što su prethodno na društvenim mrežama pokrenuli takvu incijativu.

Od inicijative su odustali nakon razgovora sa Stanišićem, kome, kako je kazao, nije važno da bude lično eksponiran, a pritom su izgledi da nagradu dobije minimalni jer je „politički nepodoban“.

Za razliku od njegovih kolega, na ideji da doktora Stanišića, inače načelnika odeljenja intenzivne nege na niškoj Klinici za infektivne bolesti, treba kandidovati za najviše gradsko priznanje istrajali su drugačiji predlagači- Udruženje za očuvanje tradicije i ulepšavanje Palilule „Sokače“, Aktiv veterana Niša i gradska opština Palilula. Komisija za nagrade Grada Niša je prošle sedmice saopštila imena laureata, među kojima nije bilo Stanišićevog.

– Meni je daleko značajnije od bilo koje nagrade da je takva inicijativa potekla od mojih dragih i cenjenih kolega i da je dobila veliku podršku. Sve ostalo je politika- znamo ko sedi i odlučuje u takvim komisijama, a ja se ne bavim politikom, nisam politički podoban, nisam „član stranke“, govorim javno o situaciji za “nepodobne” medije… Takođe, ne spadam u one kojima je važna samoreklama, trudim se da radim svoj posao, da u tome dam sve od sebe. Zato je bilo bolje da se za nagradu kandiduju oni koji su imali više izgleda da je dobiju- kaže Stanišić za Danas.

On kaže da je kolegama iz KC predložio da umesto njega kandiduju “njegovu” Kliniku za infektivne bolesti, koja je od 2009. godine na prvoj liniji borbe protiv različitih epidemija, ali da oko toga nije bilo konsenzusa, jer je klinika tokom aktuelne epidemije pauzirala dva meseca zbog renoviranja, a bilo je i drugih “izazova” u funkcionisanju. Odlučili su da predlože Dom zdravlja, koji obavlja značajan posao kroz kovid ambulante, i posthumno anestetičara KC Sašu Seferovića, koji je preminuo u julu ove godine od posledica korona infekcije. Gradska komisija je podržala takve predloge.

Neki od lekara koji su inicirali Stanišićevu kandidaturu za najviše gradsko priznanje kažu za naš list da je i njegovo reagovanje na inicijativu „pokazalo o kakvom se stručnjaku i čoveku radi“.

Oni dodaju da će se u narednom periodu “zalagati za njegovo postavljenje na mesto direktora Klinike za infektivne bolesti, čiji bi rad i funkcionisanje trebalo unaprediti”. Direktore klinika, inače, postavlja v.d. direktora KC Zoran Perišić, koji je i funkcioner SNS-a.

Grupa zdravstvenih radnika je prošlog meseca na društvenim mrežama najavila podnošenje predloga da Stanišić ponese nagradu „11. januar“ jer je, između ostalog, “najkompetentniji lekar u Nišu za organizaciju i lečenje kovid bolesnika”, “pravi heroj”, „istinski junak“ i „ljudina“. Inicijativa je usledila nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na Dan primirja u Prvom svetskom ratu, dodelio najviša državna priznanja pojedincima i institucijama koje su bile „na prvoj liniji fronta borbe protiv kovida 19“ i „spasile mnoge, mnoge živote“. Ni među njima nije bilo Stanišića.

– Nije na spisku za dodelu, ali za mene zaslužuje orden sa anđeoskim krilima, za sve ono što je uradio za vreme kovid epidemije – Steva Stanišić. Čovek koji je kao načelnik intenzivne nege Infektivne klinike u Nišu proveo više vremena u skafanderu nego sa svojom porodicom, čovek koji je sa respiratora „skinuo“ pacijenta posle 38 dana, čovek koji uvek govori “ Za mnom…“ a ne „Napred!“. Kulturan, obrazovan, nenametljiv, ne reklamira se- naveo je tada u svom postu hirurg niškog KC Bojan Jovanović.

U vreme dok je predlog kružio društvenim mrežama, Stanišić se zarazio korona virusom nakon što je hitno pomagao pacijentima koji su bili životno ugroženi, ne stigavši da kompletira svoju zaštitnu opremu. Sada je opet “na prvoj liniji” borbe protiv ove zaraze, na kojoj je bio od početka epidemije.

 

Komisija: Nije politička odluka

U Komisiji za nagrade Grada Niša su kazali za Danas da su prioritetno diskutovali o potencijalnim laureatima, a ne o onima koji nagradu neće dobiti. Doktoru Stanišiću ništa nije “zamereno”, ali su neki članovi primetili da ga nije predložila struka, kao i da je u vreme epidemije primerenije da nagradu dobiju institucije, a ne pojedinici koji se sa njom bore, jer je takvih mnogo.

– Nije reč o političkim odlukama- rekli su oni, dodajući da je, recimo, nagradu dobio Dom zdravlja, kao kolektiv, a ne njegov direktor Milorad Jerkan, koji je i funkcioner SNS-a. Predsednik ove petočlane komisije je Boban Džunić, predsednik Skupštine grada i pripadnik SNS-a, a članica je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, takođe pripadnica SNS-a. U komisiji su i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Vojske Srbije i Univerziteta u Nišu.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “„Heroj“ u lečenju kovida nepodoban za nagradu?”

  1. Sám sastav „Komisije“ dovoljno govori o njima samima i o kvalitetu „Komisije“ !
    Predsednik „Komisije“ je pod istragom /već nekoliko godina/ zbog „muljanja“ i ko zna zbog čega ne ! Gradonačelnica … ne vrsdi trošiti reči o njoj a ostali „članovi Komisije“ su izabrani „po ključu“ – podobni 100% ! A možda su i članovi i „ljudi od poverenja i integriteta“ i širokog obrazovanja ! Smejurija !

  2. Eee, moje Nišlije..
    Eeee moj narode, šta mi sve dopuštamo.. Sramotno!!
    A, vi iz komisije, možda će vam nekad zatrebati doktor gorostasnog „kalibra“, doktor Steva Stanišić. Vi se onda obratite onima koje ste nagradili i odlikovali, ne tražite njega!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.