Hitlerov govor pre 80 godina: Imam samo jednu ambiciju 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

U obraćanju povodom dvadesete godišnjice osnivanja nacional-socijalističke partije Hitler je podvukao da je Treći rajh u povoljnom položaju s obzirom na to da su Japan, Italija i Rusija neutralne i u prijateljstvu s Nemačkom.

Hitlerov govor pre 80 godina: Imam samo jednu ambiciju 2
Foto: Screenshot Digitalna.nb.rs

Kancelar je govorio sa istog mesta sa kojeg se pre 20 godina obratio svojim pristalicama.

Osvrćući se na svoje protivnike, Hitler je rekao da ima taj maler da se uvek bori protiv nuliteta, kako u samoj zemlji tako i u inostranstvu.

„Oni nisu sposobni ni da se protiv nezaposlenosti u svojoj zemlji bore, a vladaju najvećim delom zemaljske kugle. I sad ti prastari nuliteti govore o obnovi Evrope. Borba, koju sam morao da povedem, u stvari je borba protiv duha načela onih manifesta sročenih u Versajskom ugovoru o miru. Danas se opet nalazimo pred tim istim duhom“, rekao je Hitler tom prilikom.

Da li biste podržali ukidanje komentara na sajtu Danasa?

Loading ... Loading ...

Između ostalog, tadašnji vođa Trećeg rajha, istakao je i da je svetu skrenuo pažnju da se pričuvaju nemačkih vojnika, prenosi list Vreme.

„Nikada im nisam krio to da sam nepokolebljivo rešen da Nemačku u potpunosti oslobodim, pa je jasno da me oni zbog toga i mrze, no ja na to mogu biti samo krajnje ponosan. Uostalom, ja imam samo jednu ambiciju, a to je da zadobijem i da sačuvam ljubav svojih sugrađana. Mržnja mojih protivnika ni najmanje me ne dira“, govorio je Hitler pred svojim pristalicama.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Pravda na unutrašnjim stranama donosi reportažu iz Londona koji je već šest meseci u ratu. U tekstu se, između ostalog, navodi kako su Englezi spremni na dugi rat, kao i da sve nade polažu u najnovije oružje – ekonomski rat.

Hitlerov govor pre 80 godina: Imam samo jednu ambiciju 3
Foto: Screenshot Digitalna.nb.rs

Posle šest meseci sukoba prestonica sve više dobija mirnodopski izgled. Stotine hiljada dece koja su napustila London sada nastavljaju da vode normalan život.

„Opasnost od bombardovanja u ovom trenutku ne preti. Ali, rat je rat. U svakom trenutku može da izbije iznenadan napad. Evakuacija ne može da se izvrši prekonoć“, govorili su poslanici u britanskom parlamentu.

Ostalo je u Londonu sve potpuno nepromenjeno. Saobraćaj za stranca predstavlja istu torturu kao i ranije. Autobusi se i danas bore da prodru kroz gustu mrežu raznih vozila. I danas je potrebno više od sata da se stigne sa jednog kraja na drugi, piše Pravda.

Dalje se navodi kako su književnost i novinarstvo takođe uključeni u ratnu psihozu. Možda manje nego u Francuskoj gde je sve, od prve do poslednje strane, pod utiskom rata.

Na pijacu knjiga izlaze nova dela koja nisu u neposrednoj vezi sa ratom. Ipak, iz svih tih „čuvenih“ rubrika i knjiga jasno se vidi da su napisane u ratu, za rat i pod uticajem rata, navodi se u tekstu.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.