U saopštenju se navodi da je sačinjen predlog mera koje će u narednih šest meseci preduzeti gradski pravobranilac, imajući u vidu činjenicu da je grad Kragujevac, 2009. godine, u javnim ispravama Hrvatske, upisan sa pravom upravljanja, odnosno korišćenja nepokretnosti dečjeg odmarališta u Gradcu.

Dečje odmaralište ima četiri paviljona od 2.000 metara kvadratnih, centralnu zgradu s kuhinjom, koje su tokom ratnih godina koristile izbeglice iz Bosne. Kragujevac je odmaralište u Gracu na moru kupio 1954. godine, i od tada, do rata na prostoru bivše Jugoslavije, koristile su ga brojne generacije kragujevačkih mališana.

Skupština grada Kragujevca uputila je 2011. godine, Hrvatskoj zahtev da joj vrati dečje odmaralište i priložila svu potrebnu dokumentaciju koja potvrđuje da je grad legalno kupio zemljište i na njemu svojim sredstvima sagradio objekte za boravak dece.

Tada je iz hrvatske Agencije za upravljanje državnom imovinom stigao odgovor da će te nekretnine biti predmet bilateralnog dogovora između dve države.

Povezani tekstovi