Igračke iz Viminacijuma

Izložba predstavlja umetnički projekat Narodnog muzeja u Zaječaru, u kojem su  sarađivali kustosi, arheolozi, etnolozi i istoričari umetnosti Zavičajnog muzeja Jagodina, Zavičajnog muzeja Knjaževac, Muzeja Krajine Negotin, Muzeja Srema Sremska Mitrovica i Narodnog muzeja Požarevac.

Izložba je premijerno prikazana u Zaječaru, potom u Jagodini, a nakon Požarevca gostovaće u ostalim gradovima-učesnicima u projektu. U izložbenoj postavci posetioci mogu videti više stotina eksponata od praistorijskog do savremenog doba, među kojima su igračke od keramike, metala, drveta, platna, pliša, gume i plastike.

Izložene su i igračke sa antičkog Viminacijuma, lutke iz 18, 19. i 20. veka, igračke u vidu životinja, dečji bicikli, kolica, krpene lopte, zvečke, kao i male replike kućnih predmeta, prilagođene za igru. Izloženi eksponati vlasništvo su muzeja-učesnika projekta, ali i privatnih kolekcionara, koji su ih ustupili za potrebe izložbe.

Tokom njenog održavanja, u svakom gradu održavaju se i tematske radionice za decu, kao i izložbe sa njihovim radovima. Izložba ima i humanitarni  karakter, jer se tokom njenog održavanja prikupljaju igračke i slatkiši za decu iz ugroženih porodica.

Povezani tekstovi