Ima li odgovornosti mentora i članova komisije 1Foto: FoNet / Aleksandar Barda

Kako je naš list ranije pisao, propisi predviđaju da je za svakog nastavnika protiv koga se pokreće postupak povrede profesionalne etike nadležna etička komisija njegovog matičnog fakulteta. To znači da će Etička komisija FON-a, koja je u više navrata stala iza izveštaja Ondreja Jaška i Slađane Barjaktarović o doktoratu Siniše Malog, sada odlučivati da li su oni prekršili Kodeks profesionalne etike, dok će se o eventualnoj odgovornosti Dragana Đuričina izjasniti Etička komisija Ekonomskog fakulteta. Upitan hoće li Etička komisija reagovati ako dobije takav zahtev, dekan Ekonomskog fakulteta Branislav Boričić kaže za Danas da je ta komisija nezavisna i da će se sigurno baviti onim što je u njenoj nadležnosti.

– Kada su u pitanju plagijati Etička komisija praktično mora da postupi po upućenim zahtevima, a za sve ostalo se ona prvobitnom odlukom izjašnjava da li će otvoriti postupak ili ne – ističe Boričić.

Na pitanje za šta bi konkretno mentor Malog i članovi „njegove“ komisije mogli da odgovaraju, bivši predsednik Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu Dragor Hiber podseća na jednu od odredbi Kodeksa profesionalne etike UB – da je dužnost nastavnika Univerziteta u Beogradu da „savesno provere svaki pisani rad studenta i da obrate posebnu pažnju na to da li taj rad sadrži neki od oblika neakademskog ponašanja“.

– Propust mentora i članova komisije za ocenu doktorske disertacije, ako se utvrdi plagiranje, lažno autorstvo, izmišljanje i krivotvorenje rezultata i autoplagiranje, dakle jedan od oblika neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, mogao bi da se kvalifikuje kao povreda ove dužnosti, pa time i oblik neetičkog ponašanja – rekao je nedavno Hiber za naš list.

Univerzitet u Beogradu u petak je na svom sajtu objavio rešenje Odbora za profesionalnu etiku, kojim se preinačuje odluka Nastavno-naučnog veća FON-a i utvrđuje neakademsko ponašanje Siniše Malog prilikom izrade doktorske disertacije. U rešenju se navodi da je Mali u disertaciji „doslovno preuzeo tekstove drugih autora bez navođenja njihovih imena i izvora iz kojih je tekst preuzet, kao i bez jasnog obeležavanja preuzetih delova, čime je učinio povrede Kodeksa profesionalne etike Univerziteta u Beogradu iz člana 22 (plagiranje)“.

Pitanja bez odgovora

Protiv rešenja Odbora za profesionalnu etiku Siniša Mali može da pokrene spor pred Upravnim sudom, a da li će to uraditi nije želeo da odgovori našem listu. Danas je više puta uputio molbu za intervju predsedniku Odbora za profesionalnu etiku UB Vuku Radoviću, a po objavljivanju rešenja Odbora u petak popodne smo zatražili i razgovor sa dekanom FON-a i mentorom Siniše Malog. Niko od njih do sada nije odgovorio na te molbe. Takođe smo pitali rektorku Ivanku Popović kada će se održati naredna sednica Senata i da li će se o rešenju Odbora za profesionalnu etiku glasati, ali ni od nje nismo dobili odgovor.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.