Informacije o JRP istraživanju 1Foto: Pixabay/Pexels

Sveobuhvatne informacije o JRP projektu su dostupne na web sajtu projekta na linku:

https://www.journalisticperformance.org/

Svrha ovog istraživanja je analiza novinarskih kultura širom sveta i profesionalne uloge novinara u medijskoj sferi.

Upitnikom su obuhvaćena pitanja, koja se tiču profesionalne uloge, prakse i pogleda prema sopstvenoj ulozi novinara, kao i različitih stilova i narativa izveštavanja koje novinari praktikuju u svom radu, dodaje se u saopštenju. Anketa oduzima 12-15 minuta. Svi odgovori i lični podaci o novinaru, koji učestvuje u istraživanju, ostaju poverljivi i ne dele se sa drugima. Ispitanici će ostati potpuno neidentifikovani u svim publikacijama, nastalim kao rezultat istraživanja, dodaje se u saopštenju.

Anonimizirani podaci prikupljeni ovim istraživanjem biće prosleđena međunarodnoj istraživačkoj grupi,  kako bi se omogućilo međukulturno poređenje rezultata ankete. Ovi podaci će se elektronski, uz zaštitu lozinke, poslati međunarodnom rukovodiocu projekta, dr. Claudia Mellado sa Pontificia Universidad Catolica de Valparaiso u Čileu, za naknadnu analizu zajedno sa podacima prikupljenim iz drugih zemalja. Rukovodilac globalnog projekta, dr. Claudia Mellado, podatke dobijene iz svake države čuvaće na neodređeno vreme u računaru zaštićenom lozinkom i deliće ih sa drugim istraživačima sa projekta, isključivo putem platforme koja je takođe zaštićena lozinkom, ističe se u saopštenju.

Učešće ispitanika u ovoj istraživačkoj studiji je dobrovoljno. Ako ispitanik odluči da ne želi da učestvujete u ovom istraživanju, može se povući u bilo kom trenutku. Ako ispitanik odluči da ne učestvujete u ovoj studiji ili u bilo kom trenutku odustanete od učešća u anketi, za to neće snositi nikakve posledice. Nadalje, ispitanici imaju rok do 7 dana nakon učestvovanja u anketi da opozovu dozvolu za upotrebu njihovih podataka u istraživanju, navodi se u saopštenju.

Pored toga, učešće u studiji ne uključuje nikakve rizike za ispitanike i ne predstavlja nikakav rizik za njihovu dobrobit. Takođe, ispitanici se neće suočiti sa eksplicitnim ili uvredljivim materijalom tokom istraživanja, zaključuje se u saopštenju.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.