Inicijativa NS Ustavnom sudu: Oko sokolovo protivzakonito, omogućiti da građani traže odštetu 1Foto: BETAPHOTO/ BRANISLAV BOZIC

Narodna stranka (NS) podnela je danas inicijativu Ustavnom sudu kako bi se osporili akti Grada kojim je komunalnoj miliciji dato u nadležnost da, koristeći nedavno uveden sistem „Oko sokovo“, kažnjava za nepropisano parkiranje, što bi građanima koji su platili kaznu omogućilo da traže naknadu štete.

„Komunalna milicija može da kažnjava samo za parkiranje na javnim površinama koje nisu predviđene za javni sabraćaj, kao što su zelene površine“, rekao je odbornik te stranke u Skupštini Beograda advokat Miloš Pavlović, u obraćanju novinarima ispred zgrade Ustavnog suda.

On je pojasnio da komunalna milicija nije nadležna za saobraćaj, već Ministarstvo unutrašnjih poslova i saobraćajna policija, tako da Ustavni sud treba da stavi van snage akte Grada kojima je to omogućeno.

„Ti akti su protivni postojećim zakonima, kojim je ta materija regulisana, ali i Ustavu jer narušavaju pravni poredak“, rekao je Pavlović, govoreći o inicijativi kojom se traži da Ustavni sud oceni ustavnost i zakonitost ovih akata koje je doneo Grad.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Inicijativa NS Ustavnom sudu: Oko sokolovo protivzakonito, omogućiti da građani traže odštetu”

  • Nije tačno. Na osnovu fotografija i podataka o lokaciji izdaju prekršajni nalog, sud nema veze sa ovim.

   • Evo, raspitao sam se.

    AKO NE PRIHVATATE ODGOVORNOST ZA PREKRŠAJ POVODOM KOGA VAM JE IZDAT PREKRŠAJNI NALOG:
    • Možete u roku od 8 dana da podnesete prekršajnom sudu, na čijoj teritoriji je izdat prekršajni nalog, zahtev za sudsko odlučivanje, tako što će te lično ili preko pošte tom sudu dostaviti potpisan prekršajni nalog.
    • Uz potpisan prekršajni nalog možete priložiti i svoju pisanu odbranu i dokaze.
    • Sud će rešenjem odbaciti neblagovremen ili nepotpisan zahtev za sudsko odlučivanje.
    • Od podnetog zahteva za sudsko odlučivanje možete odustati najkasnije na prvom ročištu.
    • Smatraće se da ste odustali od zahteva za sudsko odlučivanje ako uredno pozvani ne pristupite prvom ročištu niti svoj izostanak opravdate.
    • U slučaju odustanka sud će rešenjem utvrditi da je prekršajni nalog konačan i izvršan, a Vas će obavezati da platite izrečenu novčanu kaznu u punom iznosu, kao i da nadoknadite sudske troškove.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.