Ipak Statut pre izbora dekana 1Foto: Miroslav Dragojević

Iz Statutarne komisije Filološkog fakulteta ističu za Danas da će Nacrt Statuta završiti u što kraćem roku i uputiti ga Nastavno-naučnom veću na izjašnjavanje, nakon čega treba da ga usvoji i Savet Fakulteta. O ovom dokumentu potom treba da se izjasni univerzitetski Odbor za statutarna pitanja i da ga na kraju potvrdi Senat UB. Prosvetna inspekcija je Fakultetu dala rok od 15 dana od dana prijema rešenja (na rešenju stoji datum 16. septembar) da donese Statut i uputi ga Univerzitetu na usvajanje, da nakon saglasnosti UB na Statut u roku od osam dana donese Pravilnik o izboru i radu organa poslovođenja na Filološkom fakultetu, a da u roku od tri dana od donošenja ovog pravilnika pokrene postupak za izbor dekana.

U Ministarstvu tvrde da je sve radnje vezane za Statut moguće izvršiti u roku od 36 dana što je malo verovatno, ali se pretpostavlja da cela procedura može da se ubrza ako rektorka bude intervenisala.

Reagujući na prekjučerašnje saopštenje v.d. Dekanskog kolegijuma Filološkog fakulteta juče su se oglasili upravnici katedri za opštu lingvistiku, anglistiku, germanistiku, slavistiku, srpsku književnost i za srpski jezik. Oni su napomenuli da prosvetna inspekcija u decembru 2019. ne samo što nije eksplicitno odredila redosled za usklađivanje Statuta i izbor dekana, nego je za oba procesa ostavila isti rok – osam dana, tako da oni nisu ni mogli biti obavljeni sukcesivno, već istovremeno.

„Taj rok je dat Upravi Filološkog fakulteta, na čijem je čelu bila Ljiljana Marković, a ne nastavnicima i saradnicima, od kojih su mnogi sve vreme tražili formiranje Statutarne i ostalih komisija. Marković je uporno odbijala da to učini, a sada inspekcija štiti njene naslednike tako što Fakultet kažnjava za ono što uprava, bivša i sadašnja, nije uradila“, navodi se u saopštenju i podseća da je sadašnji postupak za izbor dekana, za koji je inspekcija tražila da se prekine, vođen zakonito i u dogovoru sa Rektoratom, koji je i predložio redosled kojim se pošlo: prvo dekan, a uporedo s tim usaglašavanje i potom donošenje Statuta.

„Da nastavnici i saradnici koji traže promene i vraćanje Fakulteta u legalne okvire nisu nipošto manjinska grupa vidi se po rezultatima nedavnih izbora za fakultetske komisije i tela, kada su dobili više od 90 procenata mesta u njima (38 od 42). Upravo u širokoj podršci koju uživaju u kolektivu i leži problem: inspekcija je u decembru tražila da se započeti izbor za dekana privede kraju, a sad traži da se prekine. Pravna situacija je ista, samo su kandidati drugačiji“, navode upravnici pomenutih katedri.

Oni su se osvrnuli i na komentar tri članice v.d. uprave da „neki među kritičarima ne odbijaju visoku platu iz budžeta Srbije, a u isto vreme su zagovornici ignorisanja te iste države i kršenja zakona“ poručivši da „pominjanje vlasti, moći i visokih plata od strane onih koji tu vlast, moć i novac nikako neće da ispuste iz ruku nije ništa drugo nego krajnji cinizam ili, kako bi narod rekao – „Drž’te lopova!“.

Podrška sa Filozofskog

Inicijativa „Nije filozofski ćutati“ nastavnika i saradnika Filozofskog fakulteta podržala je kolege sa Filološkog u njihovoj borbi za vraćanje zakonitog rada u tu ustanovu. „Podržavamo plan izlaska iz institucionalne krize koji su napravili s rektorkom Ivankom Popović, kao jedini ispravni put za obnovu te institucije koja je u potpunosti urušena delovanjem prethodne dekanke i njene uprave“, saopštili su iz Inicijative.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.