Istoričari iz Srbije i zemalja regiona sastavili deklaraciju "Odbranimo istoriju" 1Foto:FoNet

Deklaracija „Odbranimo istoriju“, koju je sačinila radna grupa sastavljena od najeminentnijih istoričara iz Srbije i zemalja regiona, objavljena je večeras na završnoj konferenciji projekta „Ko je prvi počeo – istoričari protiv revizionizma“.

Članica radne grupe projekta istoričarka Dubravka Stojanović rekla je, na konferenciji u Centru za kulturnu dekontaminaciju, da je deklaracija „kruna projekta“.

Ona je istakla da je neophodno ustati u odbranu istorijske nauke i učiniti sve da bi se zaustavile njene zloupotrebe.

Stojanović je rekla da potpisnici deklaracije stoje iza deset principa koji se navode u njoj.

U deklaraciji piše da je istorija nauka i nije plod proizvoljnog mišljenja, mora se zasnivati na istraživanju istorijskih izvora, njihovom proveravanju, poređenju, utvrđivanju preciznih i proverljivih činjenica, njihovoj analizi i sintezi.

Navodi se da je istorija dinamična kao i svaka nauka i stalno dolazi do novih saznanja, dok je revizija istorije rezultat novih istraživanja, a nasuprotom tome istorijski revizionizam je manipulisanje istorijskim činjenicama radi postizanja zadatog političkog cilja.

Istorija je disciplina kritičkog mišljenja, ona je multiperspektivna, celovita, nadnacionalna, kontekstualna, racionalna, slobodna i odgovorna.

U deklaraciji, koju građani od danas mogu da potpišu, navodi se preambula, kao i preporuke.

Stojanović je rekla da su odlučili da se obrate Ministarstvima kulture i preporuče da vode računa kada podižu spomenike, lokalnim vlastima su preporučili da se prilikom menjanja imena ulica ili davanja imena školama trude da izbegnu ratne zločince iz Drugog svetskog rata i poslednjih ratova, a medijima su preporučili da postanu odgovorni i da ne daju prostor paraistoričarima.

Odlučili su da se obrate i nastavnicima istorije i da ih podrže u tome da je istorija način da se uči kritičko mišljenje.

Član radne grupe tog projekta istoričar Milivoj Bešlin rekao je da su odlučili da od istoričara zatraže da se drže metodoloških pravila i principa istoriografskog zanata, od političkih elita traže da vode odgovorne politike istorije i da prestanu da zloupotrebljavaju istoriju i prošlost i da prestanu da nam umesto bolje budućnosti stalno falsifikatima nude bolju prošlost.

On je naveo da su odlučili da se obrate nacionalnim i evropskim parlamentima sa zahtevaom da prestanu da donose zakone, rezolucije i druge akte koji imaju pretenziju da pišu istoriju, od sudova traže da se drže činjenica koje je utvrdila istorijska nauka, a od ministarstava nauka da podrže projekte koji se zalažu za kritičko promišljanje istorije.

Projekat “Ko je prvi počeo – istoričari protiv revizionizma”, realizovalo je Udruženje Krokodil, a finansirala ga je Delegacije Evropske unije u Srbiji.

U toku dvoipogodišnjeg projekta organizovane su dve velike konferencije u Beogradu i Novom Sadu, dvonedeljni rezidencijalni boravci za istoričare iz regiona, seminari za nastavnike i profesore istorije, kao i tri letnje škole namenjene studentima iz regiona.

Projekat je okupio neke od najistaknutijih regionalnih istoričara, s namerom da se aktivno bore protiv revizionističkih tendencija u regionalnim istoriografijama i za jednu moguću zajedničku multiperspektivnu istoriografiju.

Glavni cilj projekta je stvaranje prostora za istorijski i inter-kulturalni dijalog kroz kreiranje mreže istoričara, pisaca, novinara, studenata i šire publike, koja će doprineti rešavanju konflikta, uzajamno poštovanim istorijskim narativima i inkluzivnijoj kulturi sećanja.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

13 reagovanja na “Istoričari iz Srbije i zemalja regiona sastavili deklaraciju „Odbranimo istoriju“”

 1. Vas poduhvat je za svaku pohvalu, Davno je receno“ ko nezna historiju moze da da napravi iste greske“. Medjutim, Zapad gde ja zivim se trudi da izbrise svu istoriju iz njihovih udjebnika, te njihova deca neznaju nista o tome kako smo stigli do ovoga levela na svim poljima drustvenog razvoja u svetu, jer to neide njihovoj eliti koja predstavlja manje od 1% po broju ovde, a ona je vlasnik preko 90 % bogatstva. Za sve zlocine pocinjene po svetu oni nikome nemogu odgovarati jer njima sve pripada ukljucujuci one koji fabrikuju istoriju.
  Hitler je deklarisao “ Deutchland Uber Ales“ a Americki predsednik,Trump, „America First“.NEMA RAZLIKE samo drugo doba. Americku Demokratsku partiju znate KRIMINALCA Klintona. KRIMINALCI VLADAJU SVETOM i pisu istoriju.

 2. A zašto se boriti protiv revizionozma??? Zato što smo videli da ste nas lagali,generacijama, i dobro ste živeli, svi ste imali debele sinekure, a sada mi znamo da ste lagali, kao i vi što znate, i možemo da dokažemo, i dokazujemo…. i sada se ljuljaju vaše stolice, ostaćete na ulici, jer ste lagali i znali ste da govorite laži i besomučno ste nastavili sa lažima!!! Idete u zaborav, na smetlište istorije sa istom onom lažnom istorijom koju ste ne učli, nego propovedali!!! Samo jedno pitanje; da li su na tom skupu možda bili pozvani Radovan Damjanović, Aleksandar Mitić i Goran Šarić!?

  • Da li je laz da su cetnici saradjivali sa nacistima? Ili Nedic? Znas li sta bi se desilo da neko spomene da su Visijevci heroji u Francuskoj? Tom idiotu bi se sudilo!

   Manite se anti-komunisticke histerije i shvatite da se cetnistvo koristi za skretanje paznje nacionalistima od sistema kontinuirane pljacke.

 3. S obzirom na ime Dubravke Stojanović, ovu „Odbranu istorije“, treba shvatiti kao kontinuirani napad na Srbiju i njeno dalje ocrnjivanje i ponižavanje. Čim pročitam ime ove „dekontaminerke“, povezano sa Centrom za kulturnu dekonraminaciju, udruženjem „Krokodil“, i sve to, uz finansiranje Delegacije Evroipske unije u Srbiji, jasno je o kakvoj se odbrani radi? To je podlo planirani napad, koji treba da nam se privuče iza ledja i zabije „nož u ledja“, posle čega ćemo i zvanično biti niko i ništa. Horde kriminalaca i ratnih zločinaca.

  • Dragi Zorane, meni se ta imena i ta udruzenja dopadaju. Prema tome, jedva cekam da vidim tekst DEKLARACIJE. Nadam se da su je potpisali istoricari iz svih novostvorenih drzava, jer SAMO TAKO moze da bude objektivna.

   • @Svedok

    Sudeci po tome ko stoji iza te deklaracije, uopste ne treba cekati da se i ona zvanicno objavi, sa 100% tacnosti se vec sada zna sadrzaj.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.