Istoričari iz Srbije i zemalja regiona sastavili deklaraciju „Odbranimo istoriju“

Ostavite komentar


  1. Vas poduhvat je za svaku pohvalu, Davno je receno“ ko nezna historiju moze da da napravi iste greske“. Medjutim, Zapad gde ja zivim se trudi da izbrise svu istoriju iz njihovih udjebnika, te njihova deca neznaju nista o tome kako smo stigli do ovoga levela na svim poljima drustvenog razvoja u svetu, jer to neide njihovoj eliti koja predstavlja manje od 1% po broju ovde, a ona je vlasnik preko 90 % bogatstva. Za sve zlocine pocinjene po svetu oni nikome nemogu odgovarati jer njima sve pripada ukljucujuci one koji fabrikuju istoriju.
    Hitler je deklarisao “ Deutchland Uber Ales“ a Americki predsednik,Trump, „America First“.NEMA RAZLIKE samo drugo doba. Americku Demokratsku partiju znate KRIMINALCA Klintona. KRIMINALCI VLADAJU SVETOM i pisu istoriju.

  2. A zašto se boriti protiv revizionozma??? Zato što smo videli da ste nas lagali,generacijama, i dobro ste živeli, svi ste imali debele sinekure, a sada mi znamo da ste lagali, kao i vi što znate, i možemo da dokažemo, i dokazujemo…. i sada se ljuljaju vaše stolice, ostaćete na ulici, jer ste lagali i znali ste da govorite laži i besomučno ste nastavili sa lažima!!! Idete u zaborav, na smetlište istorije sa istom onom lažnom istorijom koju ste ne učli, nego propovedali!!! Samo jedno pitanje; da li su na tom skupu možda bili pozvani Radovan Damjanović, Aleksandar Mitić i Goran Šarić!?

    1. Da li je laz da su cetnici saradjivali sa nacistima? Ili Nedic? Znas li sta bi se desilo da neko spomene da su Visijevci heroji u Francuskoj? Tom idiotu bi se sudilo!

      Manite se anti-komunisticke histerije i shvatite da se cetnistvo koristi za skretanje paznje nacionalistima od sistema kontinuirane pljacke.

  3. S obzirom na ime Dubravke Stojanović, ovu „Odbranu istorije“, treba shvatiti kao kontinuirani napad na Srbiju i njeno dalje ocrnjivanje i ponižavanje. Čim pročitam ime ove „dekontaminerke“, povezano sa Centrom za kulturnu dekonraminaciju, udruženjem „Krokodil“, i sve to, uz finansiranje Delegacije Evroipske unije u Srbiji, jasno je o kakvoj se odbrani radi? To je podlo planirani napad, koji treba da nam se privuče iza ledja i zabije „nož u ledja“, posle čega ćemo i zvanično biti niko i ništa. Horde kriminalaca i ratnih zločinaca.

    1. Dragi Zorane, meni se ta imena i ta udruzenja dopadaju. Prema tome, jedva cekam da vidim tekst DEKLARACIJE. Nadam se da su je potpisali istoricari iz svih novostvorenih drzava, jer SAMO TAKO moze da bude objektivna.

      1. @Svedok

        Sudeci po tome ko stoji iza te deklaracije, uopste ne treba cekati da se i ona zvanicno objavi, sa 100% tacnosti se vec sada zna sadrzaj.

  4. Po kom to kriterijumu Milivoj Beslin spada u „najeminentnije istoricare“ ali i ostali iz tog drustvanceta? Pre ce biti da se radi o srbofobno-autosovinisticko-nvoidnoj struji medju „istoricarima“ koja je osim u Srbiji, gde pokusavaju da nametnu svoja vrlo jednostrana gledista, vrlo aktivna i u regionu kada treba braniti i opravdavatai tamosnje rezime i sovinisticke projekte.

    1. Nema pro-srpskije stvari koja moze da se uradi od toga da se kazne zlocini Srba tokom 90ih i da se insistira na kaznjavanju svih strana iz te pozicije. Revizionisti ne samo sto na silu menjaju istoriju Drugog svetskog rata, vec se prave ludi po pitanju ociglednog od pre 25 godina!

  5. Dubravka Stojanović NIJE eminentni istoričar, već je karijeru izgradila kao kćerka Radoslava Stojanovića – još jedan primer kako je akademska titula u Srbiji maltene nasledna. Inače, pisala je između ostalog, kako su tokom istorije Srbi KONSTANTNO vršili genocid nad Albancima, i trenutno je najcitiranija i omiljena „Kosovska“ istoričarka. Njen pristup celokupnoj novijoj istoriji je u najmanju ruku problematičan – u duhu neoliberalne, anacionalne propagande. Ona je jedan od ključnih revizionista, a o udruženju „Krokodil“, ne treba trošiti reči…

    1. Nije vam bas primer. Jedino ako doticna nije isla u skole. A o losem srbskom tretiranju Albanaca su pisali i mnogi eminentni Srbi pre nje. Ali se ne pominju nesto, iako neki imaju i svoje ulice u svakom gradu.

      1. @Slovenac

        A ti si izmedju ostalog i istoricar te znas kako su Srbi tretirali Albance? Wau. Mora da si godine i godine posvetio izucavanju istorijskih cinjenica koje se bave tom tematikom i tako dosao do tog tvog objektivnog stava? Svaka cast, ti si prava renesansna licnost, nema u sta se ne razumes, nesto kao ona famozna Marica.

  6. E sad su se nasli laici da osporavaju naucnike! Bas smo Srbi cudan narod! Pocisti prvo predsvojom kucom ne vazi za nas! Uostalom radi se o regionu!

  7. Ja verujem da bez proslosti nema ni sadasnjosti ni buducnosti. To vazi za individualni zivot kao i zivot nacije ili covecanstva ciji identiteti se grade tokom vrlo dugih perioda. Proslost ne sme da bude lazna vec autenticna. Na osnovu nje organizujemo svoju sadasnjost i svoje perspektive za buducnost. Samo sa snaznim identitetom mozemo da volimo sebe i druge i da kreiramo i odrzavamo zdrave odnose sa njima.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.