Istraga zbog pretnji na društvenim mrežama vlasniku pekare iz Borče 1Foto: N1

Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal (VTK) utvrdilo je da postoje osnovane sumnje da je prema vlasniku pekare “Roma” u Borči, Monu Đuraju, izvršeno krivično delo ugrožavanje sigurnosti putem društvenih mreža, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) u Posebnom tužilaštvu za VTK.

U pisanom odgovoru koji je RSE dobila od posebnog tužioca za VTK Branka Stamenkovića, Tužilaštvo je “započelo preduzimanje dokaznih radnji radi utvrđivanja identiteta izvršioca i obezbeđenja dokaza”.

“Odeljenje za visokotehnološki kriminal Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije podnelo izveštaj Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal u vezi sa pretnjama koje su, putem društvene mreže Fejsbuk, upućene oštećenom Mon Đuraju, vlasniku pekare “Roma” u Borči”, piše u odgovoru Radiju Slobodna Evropa.

“Posebno tužilaštvo za VTK smatra da postoje osnovi sumnje da je prema oštećenom Đuraju izvršeno krivično delo Ugrožavanje sigurnosti iz člana 138 Krivičnog zakonika, te je započelo preduzimanje dokaznih radnji radi utvrdjivanja identiteta izvršioca i obezbedjenja dokaza”, navode u Tužilaštvu uz napomenu da će “o rezultatima preduzetih dokaznih radnji i daljim tužilačkim odlukama javnost biti blagovremeno obaveštena”.

Nekoliko desetina desničara okupilo se 28. aprila ispred pekare “Roma”, čiji je Đuraj vlasnik. Opkolivši pekaru, oblepili su izlog radnje porukama “Kosovo je Srbija”, skandirajući i pozivajući prolaznike da u pekari više ne kupuju. Ispred vrata i na pult u samoj pekari ostavili su svinjsku glavu a na društvenim mrežama objavljen je veliki broj nacionalističkih poruka i pretnji. Sve to dogodilo se nakon što je na Fejsbuku objavljena fotografija, stara dve godine, na kojoj je jedan od zaposlenih u pekari sa albanskim simbolom – dvoglavim orlom.

Pretnje Đuraju nastavile su se i posle ovog okupljanja. Vlasnik pekare „Roma„ je u izjavi za Radio Slobodna Evropa rekao da se boji za bezbednost, budući da je, u međuvremenu, objavljena i adresa na kojoj živi sa svojom porodicom.

Tim povodom RSE je, ranije, dobila odgovor iz MUP-a Srbije da Policijska uprava Beograd već preduzela određene bezbednosne mere u cilju lične zaštite i imovinske bezbednosti Đuraja i njegove porodice.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Istraga zbog pretnji na društvenim mrežama vlasniku pekare iz Borče”

  1. Čuj, došao iz inostranstva, da srpskoj državi obogati. Može on to u Sqiperie raditi. Eno mu Elbasan ili Tirana, te nek živi, radi i zarađuje…, ko mu barani. Moji ne bi htelei ostati tamo gde nas neće! Bolje je otići s mirom, nego se žaliti po medijima kako se ne oseća sigurno. Ko se to u Srbiji (poznatoj po korupciji, kriminalu svake vrste…itd) oseća sigurno. Lepo put pod noge i srećno u nekoj drugoj državi, u Srbiji ni većini naroda srpskog, sreće nema…

    • @Ivan Jovanović***Koje je to krivično delo počinio ovaj pekar da bi mu ti predložio „put pod noge“?Pročitaj Ustav Srbije,to je država i nekih koji nisu Srbi!.I neki drugi su se osećali nesigurno pa su upotrebili taj „put“.Po tebi je to isto OK?

    • Kakve veze ima odakle je došao? Ima pravo i da se žali medijima! Ako u Srbiji smeju da postoje informer,kurir,srpski telegraf,novosti,alo…zašto i ovaj pekar,ni kriv ni dužan, ne bi mogao da se oglasi?!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.