Istraga zbog pretnji na društvenim mrežama vlasniku pekare iz Borče 1Foto: N1

Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal (VTK) utvrdilo je da postoje osnovane sumnje da je prema vlasniku pekare “Roma” u Borči, Monu Đuraju, izvršeno krivično delo ugrožavanje sigurnosti putem društvenih mreža, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) u Posebnom tužilaštvu za VTK.

U pisanom odgovoru koji je RSE dobila od posebnog tužioca za VTK Branka Stamenkovića, Tužilaštvo je “započelo preduzimanje dokaznih radnji radi utvrđivanja identiteta izvršioca i obezbeđenja dokaza”.

“Odeljenje za visokotehnološki kriminal Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije podnelo izveštaj Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal u vezi sa pretnjama koje su, putem društvene mreže Fejsbuk, upućene oštećenom Mon Đuraju, vlasniku pekare “Roma” u Borči”, piše u odgovoru Radiju Slobodna Evropa.

“Posebno tužilaštvo za VTK smatra da postoje osnovi sumnje da je prema oštećenom Đuraju izvršeno krivično delo Ugrožavanje sigurnosti iz člana 138 Krivičnog zakonika, te je započelo preduzimanje dokaznih radnji radi utvrdjivanja identiteta izvršioca i obezbedjenja dokaza”, navode u Tužilaštvu uz napomenu da će “o rezultatima preduzetih dokaznih radnji i daljim tužilačkim odlukama javnost biti blagovremeno obaveštena”.

Nekoliko desetina desničara okupilo se 28. aprila ispred pekare “Roma”, čiji je Đuraj vlasnik. Opkolivši pekaru, oblepili su izlog radnje porukama “Kosovo je Srbija”, skandirajući i pozivajući prolaznike da u pekari više ne kupuju. Ispred vrata i na pult u samoj pekari ostavili su svinjsku glavu a na društvenim mrežama objavljen je veliki broj nacionalističkih poruka i pretnji. Sve to dogodilo se nakon što je na Fejsbuku objavljena fotografija, stara dve godine, na kojoj je jedan od zaposlenih u pekari sa albanskim simbolom – dvoglavim orlom.

Pretnje Đuraju nastavile su se i posle ovog okupljanja. Vlasnik pekare „Roma„ je u izjavi za Radio Slobodna Evropa rekao da se boji za bezbednost, budući da je, u međuvremenu, objavljena i adresa na kojoj živi sa svojom porodicom.

Tim povodom RSE je, ranije, dobila odgovor iz MUP-a Srbije da Policijska uprava Beograd već preduzela određene bezbednosne mere u cilju lične zaštite i imovinske bezbednosti Đuraja i njegove porodice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.