Visoki izraelski politički lideri i analitičari jasno su svojim izjavama stavili javnosti do znanja da je Izrael spreman za vojni sukob s Iranom, jer je iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad ponovo odbio da se povinuje međunarodnim zahtevima – da obuzda svoje nuklearne ambicije. Teheran je, umesto toga, najavio nove vojne manevre.
Izraelski opozicioni lider Benjamin Netanjahu rekao je bezbednosnom forumu u Hercliji da bi prvi korak trebalo da bude uvođenje finansijskih sankcija zbog „nepriznavanja genocida“ i „delegitimizacija režima u Iranu kroz ekonomski i politički pritisak“.

Novi načelnik Generalštaba izraelske vojske

Jerusalim – Izraelski lideri izabrali su novog načelnika Generalštaba vojske koji bi na tom mestu trebalo da zameni generala Dana Haluca koji je prošle nedelje podneo ostavku, javili su izraelski mediji. Za novog načelnika vojske izabran je general u penziji Gabi Aškenazi. Njegovo imenovanje treba zvanično da potvrdi premijer Ehud Olmert. Izbor novog komandanta vojske najavio je ministar odbrane Izraela Amir Perec posle konsultacija s premijerom. Izraelski mediji su takođe preneli da je drugi kandidat za to mesto general Moše Kaplinski obavestio premijera da se povlači iz trke. Haluc se našao na meti kritike zbog neuspeha u ratu u Libanu. Njegova ostavka je indirektni udarac premijeru Ehudu Olmertu koji je takođe kritikovan zbog rata u Libanu.

Lider Likuda je dodao da će Izrael najpre „pokušati da zaustavi nuklearni program bez vojne operacije, ali i da bi ta zemlja mogla da bude spremna i za vojno rešenje problema s Iranom. „Niko neće braniti Jevreje ukoliko oni ne brane sebe. To je lekcija iz istorije“.
U razgovoru s novinarima, Netanjahu je izrazio „sumnju“ da ih je „genocidni režim“ predsednika Mahmuda Ahmadinedžada „zastrašio“. Ovakvo mišljenje deli i Šmuel Bar, specijalista za islam iz centra Herclia, koji je rekao da su SAD i Iran upleteni u situaciju koja je na „ivici rata“. On je dodao da se iz ugla Teherana može videti da „teorija zavere polazi od toga da će SAD, Velika Britanija i Izrael preduzeti akciju u cilju svrgavanja islamskog režima i da se time ništa neće učiniti s nuklearnim pitanjem“. Teheran, međutim, ne popušta pred zahtevima UN da obustavi proces obogaćivanja urana. „Rezolucija je rođena mrtva i da donesu još deset rezolucija to ne bi uticalo na iransku ekonomiju i politiku“, izjavio je Ahmadinedžad.
Britanska sekretarka spoljnih poslova Margaret Beket izjavila je da se nada brzoj primeni sankcija UN protiv Irana koje bi primorale Teheran da se vrati pregovorima o nuklearnom pitanju. Beketova je izjavila da je s ministrima inostranih poslova EU razgovarala o tome „kako postići punu primenu rezolucije UN, kako održati pritisak na Iran da prihvati predlog međunarodne zajednice i vrati se za pregovarački sto“. Britanska ministarka je dodala da će EU primeniti sankcije „što pre bude moguće“. Nemački ministar inostranih poslova Frank Valter Štajnmajer izjavio je da je tokom razgovora izraženo jedinstvo među svim ministrima EU povodom usvajanja sankcija UN.