Japanska čorba od listova hrizanteme 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Dok je Engleska naglašavala svoje ratne ciljeve, Daladje je izjavio da će Francuska nastaviti rat, piše list Vreme na današnji dan 1939. godine.

Govor Čemberlena u Donjem domu, u kome je unapred izložio stav britanske vlade prema eventualnim ponudama mira, bio je predmet Japanska čorba od listova hrizanteme 2opširnog komentarisanja celokupne međunarodne javnosti.

Veliki deo javnosti smatrao je da Velika Britanija ostaje pri svom dosadašnjem stavu i da se neće odreći ratnih ciljeva koje je sebi postavila u trenutku kada je stupila u rat.

Kako prenosi Vreme, italijanska štampa je pokaza optimizam i smatrala je da nije izgubljena nada za mir.

U očekivanju predloga za mir od strane Nemačke, kako prenosi list Pravda, francuska štampa 1939. godine piše da „ratni ciljevi Francuske i Velike Britanije nisu u skladu sa predlozima za mir“ i da je stav Pariza i Londona „zauzet i konačno određen“.

U „Jednom času razonode“ lista Vreme nailazimo na nekoliko zanimljih činjenica.

Da li ste znali da su Vavilonci otkrili asfalt?

Među ostacima Semiramidinih vila i vrtova, pronađen je bitum asfalt kao baza u svim konstrukcijama.

U Njujorku na jednoj izložbi je istovremeno u nekoliko restorana jelo 34.000 ljudi.

Svaki posetilac trošio je prosečno 55 centi ili 30 dinara, prenosi list Vreme na današnji dan pre 80 godina.

Jedna od zanimljivosti jeste da je u Japanu tih godina, a najverovatnije i sada, jedna od najpopularnijih čorbi ona koja se priprema od listova hrizantema.

Poslednja zanimljiva činjenica koja se može pronaći u „Jednom času razonode“ lista Vreme jeste da je 1939. godine postojalo dve milijarde stanovnika, od kojih je milijarda i sto miliona žute rase.

Evropljana je tada bilo oko 500 miliona, a Severna Amerika je brojala 170 miliona stanovnika.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

Kako prenosi Pravda, Gvatemala je tih godina bila jedno od romantičnih krajeva Amerike oko kojeg su se borila mnoga inostrana tržišta.

Predstavljala je pravi raj za Amerikance.Japanska čorba od listova hrizanteme 3

Politička geografija Srednje Amerike je u maloj meri bila poznata kako celom svetu, tako i Amerikancima.

Gvatemala je bila najbolje nastanjena država, tačnije država Indijanaca i mešane rase špnaske krvi, uspomena starih kultura.

Amerikanci su masovno već tada počeli da izbegavaju nemirnu Evropu i odlazili su na letovanje u Gvatemalu.

Turisti su mogli da uživaju u ostacima stare indijanske kulture pod ruševinama astečkih hramova, među gejzirima, vulkanima i gvatemalskim brdima.

Uvidevši lepote i bogatstva Gvatemale, mnoge zemlje su postale njeni kupci i dobavljači, od Sjedinjenih Država, preko Nemačke do Japana.

Interesantna činjenica je da je 30ih godina prošlog veka u Gvatemali živelo oko hiljadu jugoslovenskih iseljenika.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.