Javna rasprava: Predloženi ustavni amandmani neće dovesti do nezavisnosti pravosuđa 1Foto: Aleksandar Veljković

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Medjak podsetio je, tom prilikom, da o promeni najvišeg akta nema suštinske javne rasprave kao i da ni Skupština Srbije o predloženim amandmanima ne debatuje još od novembra prošle godine.

– Ako ovakvi amandmani prođu Srbija će, kasnije u toku pregovora o pristupanju EU, imati problema da uradi neke stvari koje će morati, a to je borba protiv korupcije, posebno visoke korupcije. Sve to nije moguće bez nezavisnog pravosuđa koje ima instrumente i sposobnost da pokrene postupak visoke korupcije i donese presude, smatra Međak, napominjući da građani nisu ni upoznati sa time da se Ustav menja, te da da će u jednom trenutku, kada se amandmani usvoje, morati o tome da se izjašnjavaju na referendumu.

– Referendum neće biti organizovan samo zbog ustavnih amandmana o pravosuđu, već će ići u paketu sa nekim drugim izmenama, verovatno vezanih za temu Kosova, ukoliko dijalog sa Prištinom bude išao u tom pravcu da Ustav mora da se menja, kazao je Međak, ocenivši da će „amandmani o pravosuđu verovatno stajati u skupštini sve dok se ne završi dijalog sa Prištinom“.

Ključne zamerke na amandmane, prema njegovim rečima, odnose se na to što u dva najviša tela pravosuđa: Visokom savetu sudstva i Državnom veću tužilaca, ni sudije ni tužioci neće biti u većini.  Ta dva tela, otuda, neće biti u mogućnosti da rade nezavisno od volje Narodne skupštine, iako je jedan od segmenata nacionalnog plana koji je Vlada Srbije usvojila 2016. godine za pregovore o Poglavlju 23, upravo predvidjao nezavisnost tih tela i da će sudije i tužioci moći da rukovode njima.

Predsednik Evropskog pokreta rekao je da se uz predložena rešenja neće postići cilj – nezavisno pravosudje u Srbiji i upozorio na mogući zastoj u Poglavlju 23 koji može dovesti i do zastoja u svim ostalim poglavljima i zaustavljanja pregovora sa EU.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.