Foto: Fonet / Dragan Antonić

Kako navode u ovom sindikatu, svi prosvetari pogođeni su namerom da se platim razredima prosveta još više potceni.

– Platni razredi važe samo za budžetsku sirotinju, zdravstvo, prosvetu, kulturu i socijalu. Najveće trošadžije kao što su vojska i policija, za njih će biti posebni platni razredi. Agencije i javna preduzeća kao da ne postoje. Prosveta je potcenjena, sa osnovicom i najnižim koeficijentom tu imamo pola minimalca. Zato pitamo, kako država može da plati nekome pola minimalca i zašto to radi – objašnjava potpredsednik NSPRV Dušan Kokot.

Predsednik NSPRV Ranko Hrnjez kaže da nije u pitanju samo zarada, „već je reč o nepravdi“.

– Ovo je bezobrazluk. Bili smo zagovornici platnih razreda ali za sve budžetske, direktne i indirektne korisnike. Ovde su sada ovim predlogom zakona razvrstali budžetske korisnike u tri grupe, a prosvetu smestili na dno. Povećavaju broj platnih razreda ali ne i budžet, što znači da bi neko dobio veći platu drugome ona mora biti smanjena, ističe Hrnjez. Prema njegovim rečima, ovakvim potezima biće suspendovan Zakon o radu, prema kome se „za isti rad dobija ista plata“.

– Uvođenjem platnih razreda, za prosvetare prestaje da važi Zakon o radu, a počinje da važi Zakon o javnim službama. Time će se legalizovati situacija u kojoj profesor sa diplomom fakultetom i punom normom ima 50.000 a pripravnik u Agenciji za prekomorske nesreće sa srednjom školom ima 111.000 dinara platu, kaže Hrnjez.

Jerkov: Opet prevareni

Beograd – Poslanica Demokratske stranke (DS) u Skupštini Srbije i članica parlamentarnog Odbora za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj Aleksandra Jerkov ocenila je juče da prosvetari u Srbiji „još jednu školsku godinu dočekuju prevareni“ jer im je obećano uvođenje platnih razreda i poštene plate, a sad ih očekuju otpuštanja. Podsećajući na „najduži štrajk prosvetara u ovom veku prekinut pre četiri godine“, Jerkov ističe da je tadašnji protest prekinut nakon „lažnog obećanja Vlade Aleksandra Vučića da će biti uvedeni platni razredi i da će nastavnici i učitelji dobiti poštenu platu za važan posao koji rade“. Umesto toga su, kako ocenjuje Jerkov, prosvetari dobili „laži, obmane, poniženja i nove nepravde“, a Zakon o platama u državnom sektoru, koji je u međuvremenu usvojen, „nije dirnuo u srž problema plata u javnom sektoru – javna preduzeća, agencije i preskupu administraciju“.