Judita Popović: Zekić nije izabrana nego postavljena 1Judita Popović, Foto: Medija centar

Tek što je u Službenom glasniku objavljeno da je Skupština Srbije izabrala Oliveru Zekić za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), na sednici tog tela, istog dana, ona je izglasana za predsednicu Saveta, u tački „razno“, predloženoj na samom početku zasedanja, kao jedini kandidat, a na iznenađenje pojedinih, očito neupućenih članova Saveta.

Bez rasprave i glasanja, kandidatura Višnje Aranđelović je odbijena, kao i predlozi da se ta tačka odloži za drugu sednicu, kako bi članovi imali vremena da se pripreme i predlože još neke kandidate.

Ovakav brzi razvoj situacije rezultirao je izborom Zekićeve za predsednicu Saveta u svega nekoliko minuta, ali i ostavkom Slobodana Cvejića na mesto člana.

Regularnost samog izbora dovele su u pitanje i pojedine organizacije koje se bave medijima, a Biro za društvena istraživanja (BIRODI) najavio je pokretanje postupka pred Upravnim sudom, u kom bi se on preispitao.

BIRODI je zatražio da se ispita da li je prilikom izbora predsednice i zamenika predsednika Saveta REM došlo do kršenje člana Kodeksa ponašanja članova Saveta REM, koji reguliše integritet i člana 2 koji je posvećen objektivnosti, nezavisnosti i nepristrasnosti.

– Kodeks je svakako prekršen, jer je postupanjem v.d. predsedavajućeg Petrovića, načinom izbora i ostavkom jednog člana urušen integritet i smanjeno poverenje u REM. Izbor je izvršen sa lista sa po samo jednim kandidatom za obe funkcije, na sastanku na kom je inicirano imenovanje, gde jedan član nije bio prisutan, dok u samom zakonu i podzakonskim aktima ne postoji preciznija procedura, nego se očito tu neko izdogovarao da se na brzinu izglasa predlog, i to osoba koja je tog dana u Službenom glasniku objavljena kao nova članica REM. Čemu ta brzina, pita Zoran Gavrilović, sociolog BIRODI-ja.

On napominje da bi precizno regulisana procedura izbora rukovodilaca tela koje je vrhovna vlast na nivou elektronskih medija, trebalo da sadrži i način predstavljanja programa rada kandidata za funkcije predsednika i zamenika predsednika, popis kriterijuma na osnovu kojih se ocenjuju odnosno boduju kandidati pri oceni za funkcije predsednika i zamenika predsednika, odnosno kako obezbediti primene Kodeksa članova Saveta REM.

– Međutim, postoji tu jedna mnogo ozbiljnija stvar. Naime, prema Zakonu o elektronskim medijima donetom 2014. a menjanom 2016. REM je imao obavezu da u roku od 90 dana promeni i usaglasi interne akte. Na sajtu REM-a su i dalje akti Republičke radiodifuzne agencije, i Statut i Poslovnik o radu. Ukoliko to nije urađeno, sve odluke REM od tada su nezakonite, kao i izbor predsednika Saveta, ukazuje Gavrilović.

Judita Popović, jedna od članica REM koji su izabrani ove godine, oštro je osudila način na koji je izbor održan, ocenjujući ga kao puč, koji je izvela većina u Savetu.

– Zekić nije izabrana, ona je postavljena. Prekršene su procedure, nije dozvoljeno ni da se predloži drugi kandidat, svakako nije bilo demokratski, nije se čak ni glasalo o mogućnosti da se proširi lista kandidata. Ni ja ni Slobodan (Cvejić) nismo bili upoznati sa tim da će biti izbora. To je brzopotezno izvedeno, pod tačkom „razno“, koja je onda stavljena na prvo mesto dnevnog reda. Pokušali smo da objasnimo kako bi trebalo da se poštuje zakon i demokratska procedura, ali nismo naišli na odgovor koji bi bo smislen. Oni su prosto radili kao mehanizam, bez zadrške, bez diskusije i razmišljanja, u roku od nekoliko minuta, što pokazuje da je to i bila namera, kao i da je postojao dogovor da se najbrže moguće uradi ta stvar, kaže Popović za Danas.

Iako potvrđuje da u REM postoji jaka većina koja je odlučujuća u glasanju, Popović nije, poput kolege Cvejića, ponudila ostavku u tom telu.

– Još uvek imam nadu da će se još neko od nas petoro biranih ove godine, dozvati zdravom razumu. Do sada smo samo nas troje izlazili u javnost kao progresivni deo tog Saveta. Ne mislim da sada Savet treba napustiti, baš sada je potrebno da postoji insajder, neko ko će da predstavlja zdrav razum, da insistira na poštovanju Ustava i zakona, možda će biti teško, ali ne možemo svi da odustanemo. Neće se ništa desiti REM se neće urušiti, sistem se neće urušiti, i mislim da svako od nas mora da uradi ono što je u njegovoj mogućnosti. Boljitka nema ako stojimo po strani i čekamo da neko drugi to uradi. Od starta sam znala gde ulazim, videla koliko se koliko se tu rade netransparentne, pristrasne i nakaradne stvari. Ali računam da će se i drugi članovi promeniti pristup radu u tom telu, navodi Popović.

Ona dodaje da „tu nema velikih pobeda“, a da izbor Zekić na mesto predsednika ne predstavlja „veliku razliku“.

– Nema velike razlike da li će predsedavati Popović ili Zekić, radi se o istoj matrici unutar Saveta. Pokušaću da taj nivo nesaglasnosti sa ovom većinom koja misli da može sve, održim i dalje. Svakog dana se nešto novo u medijima dogodi, ima puno posla. Mislim i da to brzopotezno, traljavo, amatersko biranje predsednika, bahato i arogantno, ukazuje da ta većina ima određenu dozu nervoze u odnosu na nas koji smo od početka ukazivali na sve nedostatke u radu. Očigledno smo predstavljali realnu opasnost, a ja ću nastaviti da budem kamen u cipeli koji žulja, kaže Popović. Ona dodaje da mogu da idu pred sud, pokrenu prijave i unutar samog REM-a, ali i da zatraže da Skupština pokrene raspravu o radu ovog tela, ali i drugih regulatora, ali da kada tražite višu, nezavisnu instancu, obično udarite u zid, i dolazite u situaciju „kadija te tuži, kadija ti sudi“.

Aranđelović: Ne bih prihvatila kandidaturu

Slobodan Cvejić predložio je Višnju Aranđelović za drugog kandidata na listi za predsednika Saveta, ali je kandidatura odbijena jer ona nije bila prisutna na sednici, te nije mogla da se izjasni da li prihvata da učestvuje u trci. Ona za Danas kaže da kandidaturu ne bi prihvatila, ali da joj je žao što je Savet ostao bez „kvalitetnog člana“ kao što je Cvejić. „Cvejić jeste u pravu kada kaže da mi predlog za izbor nismo dobili u dnevnom redu za sednicu. Ipak, nije ništa neobično da se na početku sednice predloži dopuna dnevnog reda. Naravno, bolje bi bilo da je ovo pitanje rešavalo sporije, da smo imali vremena da razmislimo svi. Oliveri Zekić treba dati priliku da vidimo kako će raditi kao predsednica, za sada ne može da se oceni njen rad“, navodi Aranđelović.

Ona dodaje da „članovi nemaju uniformisano mišljenje“ i da su na sastancima često žive rasprave. „Kandidaturu ne bih prihvatila, mada mi znači kao lična satisfakcija o mom radu u tom telu. Ipak, ne bih se prihvatala te funkcije, radije bih ostala samostalan igrač. nezavisan član“, navodi Aranđelović.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.