Junajted medija: Očekujemo da nam Komisija omogući jednaka prava pred zakonom 1Foto: StockSnap/pixabay

Povodom njihovog obraćanja Komisiji za zaštitu konkurencije povodom distribucije kanala firme United Media iz Švajcarske, kao i predlogu da Komisija za zaštitu konku-rencije odredi privremenu meru, United Media poručila je u saopštenju da ima puno poverenje u vladavinu prava, nezavisnost i samostalnost institucija, te ravnopravni tretman svih učesnika na tržištu u Republici Srbiji.

United Media i United Grupa kao celina, imaju prethodno iskustvo sa postupcima pred Komisijom za zaštitu konkurencije, te očekuju da će im, u slučaju pokretanja bilo kog postupka, biti omogućeno da zastupaju svoje legitimne interese u odgovarajućem pravnom postupku, na isti način kao i svim drugim kompanijama u Republici Srbiji, poručuje se u saopštenju.

Komisija za zaštitu konkurencije je, kako se u saopštenju podseća, detaljno ispitivala preuzimanje kablovskog operatora IKOM od strane SBB-a, te ga odobrila tek nakon nametanja strogih uslova.

Dodaje se, međutim, da je Komisija bez ikakvih uslova, te suprotno sopstvenoj prethodnoj praksi, odobrila preuzimanja koja je Telekom Srbija sproveo nad operatorima Kopernikus, Radijus Vektor, AVCOM, Masko, BPP ING, Telemark, SAT TV Meteor, EXE NET, JM Oskar, Masko, Limes Telekomunikacije, Vizija, SRB Digital, Charlie Plus i Polaris.

Komisija za zaštitu konkurencije je zanemarivala informacije koje joj je SBB samoinicijativno dostavljao tokom postupaka ispitivanja preuzimanja Telekoma, kojima se ukazivalo na negativne posledice tih transakcija po konkurenciju, ističe United Media.

Komisija je, kako se dodaje, odbila da preispita svoju odluku čak i kada je sam Telekom javno priznao da joj je dostavljao lažne informacije, o čemu je uredno obaveštena. Kada joj se javni tužilac obratio radi podnošenja tužbe u predmetu Kopernikus, Komisija za zaštitu konkurencije je dostavila dokumentaciju prekasno, zbog čega je istekao rok za tužbu radi zaštite javnog interesa, podseća United Media.

Komisija za zaštitu konkurencije je hitno pokrenula postupak protiv SBB-a zbog povećanja cena od 7,7 odsto, a postupak je obustavila nakon godinu dana istrage, jer nije dokazala nezakonito postupanje. Komisiji za zaštitu konkurencije je potrebno godinu dana od prijave da proceni da li je zbog povećanja cena EPS-a prema operatorima od 100 odsto uopšte potrebno pokrenuti postupak, navodi se u saopštenju koje prenosi N1.

Dodaje se i da je Komisija za zaštitu konkurencije odbila da pokrene postupak protiv Telekoma Srbija i RTS-a zbog diskriminacije korisnika koji žele da prate javni nacionalni medijski servis preko EON Internet platforme. Komisiji za zaštitu konkurencije je potrebno više od godinu dana od prijave da utvrdi da li joj je Kopernikus uopšte prijavljivao svoja preuzimanja u skladu sa zakonom, navodi United Media.

Konačno, Komisija za zaštitu konkurencije je odbila da izrekne privremenu meru kompaniji Telekom Srbija i RTS-u, a potrebno joj je godinu dana da odluči da li je potrebno EPS-u izreći privremenu meru.

Podseća se i da je Evropska komisija u svom godišnjem izveštaju za Srbiju za 2019. godinu, u odeljku koji se tiče konkurencije, istakla da privilegovanje državnog operatora na tržištu ne doprinosi ostvarenju ciljeva politike konkurencije, niti usklađenosti sa propisima Evropske unije.

United Media na kraju poručuje da ima puno poverenje u vladavinu prava, nezavisnost i samostalnost institucija, te ravnopravni tretman svih učesnika na tržištu u Republici Srbiji.

U okviru kompanije United Media posluje i televizija N1.

Podsetimo, ranije danas je Junajted grupa navela da je za jednu kompaniju kao što je Telekom potpuno nedolično da obmanjuje građane, na šta je reagovala Supernova saopštenjem da Junajted medija pošalje ugovor za sve kanale.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.