Juratović: Sloboda medija u Srbiji u jako kritičnom stanju 1Foto: Stanislav Milojković

U svakom razgovoru sa predstavnicima Srbije tema je uvek sloboda medija, jer je to nama jako bitno, rekao je Juratović u Bundestagu, prilikom razgovora sa novinarima beogradskih redakcija. Prema Juratoviću, trebalo bi organizovati sastanak sa predstavnicima medija u Srbiji, među kojima ima i onih koji su u vlasništvu kompanija iz Evropske unije (EU), i razmotriti pitanje slobode medija, ali i odgovornosti i poštovanja Kodeksa novinara.

On smatra da mediji u Srbiji ne bi trebalo da daju najviše prostora političkim akterima koji podstiču nacionalne tenzije, već onima koji zagovaraju saradnju i jačanje poverenja.
Srbija ima svoj deo odgovornosti za izgradnju dobrosusedskih odnosa u regionu, predočio je Juratović.

I u Srbiji i u Hrvatskoj se pažljivo prati šta radi i kako se ponaša druga strana, ocenio je Juratović i konstatovao da za izgradnju poverenja i saradnju nije dovoljna samo međusobna poseta predsednika dve zemlje.

U dokumentu kluba poslanika SPD u Bundestagu, koji je Juratović podelio novinarima iz Srbije, ističe se da bi na Balkanu trebalo podsticati regionalnu saradnju i reformske snage, a među ciljevima je i jačanje demokratije i civilnog društva. Juratović je objasnio da u toku izrada novog dokumenta kluba poslanika SPD o učvršćivanju evropske ideje na Zapadnom Balkanu.
Upitan o odnosima Srbije sa Rusijom i da li se Beograd mora odreći tesne saradnje sa tom zemljom, Juratović je odgovorio da se ni EU ne odriče Rusije i da još gaji nadu da će Moskva
razviti sistem u kojem će se poštovati ljudska prava.

U sklopu EU, svi ćemo imati jedan zajednički interes i pristup prema Rusiji, najavio je Juratović i ukazao da Srbija ne može sedeti na dve stolice. Prema rečima Juratovića, EU je jasno dala znak da želi da ubrza evropske integracije Srbije i Crne Gore i sada je na tim zemljama da sprovedu reforme i ispune standarde za prijem.

On smatra da su zapošljavanje, obrazovanje i zdravstvo ključne teme koje zanimaju građane u Beogradu, Prištini i Zagrebu, ali i drugde u regionu.

Znači, svakodnevne životne teme, a ne visoka politika, konstatovao je Juratović i dodao da u tom smislu ne bi trebalo filozofirati, nego nuditi rešenja.

Zato Srbija, kako je ocenio, mora da ojača vladavinu prava i da se efikasnije bori protiv korupcije. Kao važnu temu, on je označio i suočavanje sa prošlošću i uspostavljanje poverenja među državama regiona. Juratović je naglasio da EU ne želi nove podele i probleme na Balkanu i da se mora naći rešenje za pitanje Kosova.

Ne znam kako će biti rešeno, ali mora biti. Mislim da je i jednima i drugima (Beogradu i Prištini) u interesu ulazak u EU i to pitanje će se morati rešiti, precizirao je Juratović i podsetio da je većina članica EU priznala Kosovo. On ne veruje u ideju EU u kojoj bi države članice bile u
različitom statusu. U EU ne sme nikada biti zemalja prvog, drugog i trećeg reda, bez obzira na njihovu veličinu. To demokratski sistem EU ne bi podneo, zaključio je Juratović.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.