Kako izgleda borba sa ostrvom smeća koje pluta Drinom (VIDEO) 1Foto: Screenshot YouTube/Al Jazeera Balkans

Reka Drina nekada je bila čista. Sada je zatrpana ogromnim ostrvima smeća, koji plutaju na površini.

Plastične boce i kese, zarđala burad dramatični su prizori s reke koja je bila poznata po smaragdnoj boji, izveštava Al Jazeera Balkans.

„Katastrofalno, verujte. Hidroelektrana Višegrad je nabavila specijalno vozilo za vađenje te plastike, međutim, oni ne mogu da postignu da izvade te količine. Oni rade na tome, ne može čovek da greši dušu“, ističe Aleksandar Mladić, stanovnik Višegrada.

„Ljudi bacaju sve u reku, ne samo plastiku. Tu su razni leševi životinja, plastika, drvo, nema šta nema, verujte.“

Na tom delu Drine nemoguće je loviti ribu i plivati.

„Ne može se ni prići vodi od tih flaša. Ribolov je nemoguć. Ne može se zabaciti uopšte. Nema čiste vode da se zabaci“, kaže ribolovac Ešref Jašarević.

Čija je krivica?

Stručnjaci za zaštitu okoline navode da gotovo 1.000 tona otpada dnevno završi u rekama Bosne i Hercegovine.

„Uvek se pokrene priča kako stanovništvo nema svest, kako su stanovnici krivi za ovo. Naprotiv, kriva je neodgovorna vlast, koja za sve ovo vreme nije uspela da jednu od osnovnih zadataka vlasti – prikupljanje otpada – uredi kako treba“, kaže Anes Podić, predsednik udruženja „Eko akcija“.

Drugi, pak, smatraju da je lokalno stanovništvo krivo za zagađenje.

„Kad smo imali zadnje ove poplave – sve ide, ali voda ne ide. Ide smeće. Odakle je, šta je – ja stvarno ne znam, ali to je sve do nas“, kaže ribolovac Hamdija Kandić.

U aprilu je održan sastanak resornih ministara iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore na kojem je obećano da će zajedno raditi na rešavanju ovog problema. Aktivisti i stanovnici nemaju poverenja da će se potrebne akcije dogoditi uskoro.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.