Kako je izgledao kulturni i kafanski život Beograda pre 80 godina? 1Foto: Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Kako je izgledao kulturni i kafanski život Beograda pre 80 godina? 2Uz napomenu da je film „lep i interesantan“ i da je cena karta dva i tri dinara, Vreme piše da film prikazuje putovanje kajakom po Savi, Drini, Tari i Neretvi.

Od ostalih vesti u rubrici „Beogradske vesti“, Vreme izdvaja i proslavu krsne slave humanog društva Zanatlija, na kojoj će, kako navodi ovaj list, održati parastos za svoje pokojne članove, ali i „odenuti 10 najsiromašnije dece ovoga kraja“.

U Beogradu se tih dana, kako je pisalo Vreme, održavao i zemaljski sabor narodne odbrane, u rad je pušten i brod „Kraljica Marija“ koji je od Beograda saobraćao do Velikog Gradišta, a održavala se i godišnja skupština udruženja maturanata iz Nice.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Odeljak „Beogradski život“ u izdanju Pravde za 26. maj bio je rezervisan za vlasnike kafana koji su se trudili da budu što kreativniji u privlačenju gostiju.

Kako je izgledao kulturni i kafanski život Beograda pre 80 godina? 3Prvoklasnu domaću kujnu i najbolja domaća vina nudila je Mala Slavija, kafana na uglu Nemanjine i Deligradske, dok su „najbolji prasci“ i sevdalinska muzika i najbolja bašta u gradu mogli da se nađu u kafani Kovač, koja je, kako je naglašeno, bila „otvorena celu noć“.

Radomir Kocić, koji se potpisao kao „učtiv ugostitelj“, čitaoce Pravde obaveštava da je preuzeo kafanu „Lepi izgled“ u Velikog Miloša br.90, i da je „istu renovirao i snabdeo najboljim župskim i smederevskim vinom, kao i sa ostrva Visa“.

– Rakije sve vrste, najbolje šumadinske, kujna domaća i strana. Primam abonirce, host dajem i van radnje. Roštilj bogato gurmanski snabdeven, prase i jagnje svakog dana, pečem na ražnju. Cene vrlo skromne – poručuje ugostitelj Kocić.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.