Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Kod Engleza je još u vreme Kromvela uveden običaj da se kraj nedelje provede van grada, na odmoru, piše list Vreme na današnji dan pre 80 godina.

Ipak, sam izraz “vikend” koji označava kraj nedelje, pojavio se tek pre pedeset godina.

Jedno železničko društvo reklamiralo je 1889. godine jeftina putovanja na kraju nedelje što je dovelo do nastanka izraza “vikend”.

Iste godine, engleski parlament pravno je potvrdio taj pojam kao “vreme od 36 časova na kraju svake nedelje”.

U Evropi je ovaj izraz prihvaćen posle rata, a u Francuskoj tek nakon 1920. godine, prenosi Vreme.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Pariska policija obaveštena je da jedna žena sa dva sina već nekoliko dana živi u jami koju je sama iskopala, prenosi list Pravda, 24. marta 1939. godine.

Policija je odmah otišla na lice mesta, i tamo pronašla gomilu otpadaka i sveže iskopane zemlje.

U jami su zatekli dvoje dece na gomili nekih krpa, a pored njih majku koja je nešto šila.

Tada je žena ispričala policajcima da je izbačena iz kuće gde je živela sa prijateljem, jer on nije hteo da hrani drugo dete koje nije bilo njegovo.

Tako je ostala na ulici sa decom, lutajući, sve dok nije naišla na tu jamu u steni koju je dodatno iskopala da bi se u njoj smestili.

Jedna žena iz okoline primetila ih je, i svaki dan im donosila hranu i piće.

Nakon ovoga deca su smeštena u azil, a majka je počela da traži posao, jer joj je rečeno da je država neće izdržavati, prenosi Pravda.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Povezani tekstovi