Foto: Pixabay/Free-Photos

Svo zrnevlje koje su mogli da skupljaju po njivama i zemlji, sve mrvice i izvori njihove prehrane su sada prekriveni snegom. Ako im dobri ljudi ne pomognu, ako se negde ne uvuku u nečiju letinu i ne rizikuju da će ih neko pronaći i pojuriti, teško mogu da dođu do hrane koja im odgovara, piše portal Petface.

Nije teško, možemo se postarati i zbrinuti naše leteće prijatelje koji nas zorom bude i čitav dan nam učine lepim uz predivnu pesmu. Kako bi ta pesma bila još lepša, možemo se potruditi da i oni tokom zime budu zbrinuti i sa hranom.

Ono što nam je pored dobre volje i malo truda potrebno jeste komad drveta, daske, koje sigurno možemo pronaći odbačenu u našem domu i jedna staklena flaša. Flašu treba pri dnu pažljivo obrezati skalpelom za stakli i onda provući kroz ključalu i hladnu vodu kako bi se taj deo odvojio. Budite veoma oprezni kod ovog dela posla. Naravno sve ovo može i lakše da se izveda, a to je da se koristi plastična flaša.

Zatim, obradite drvo koje kako bi se napravilo lepo postolje. Možete koristiti i testericu za tehničko. Potrebno je i napraviti da obruča od drveta. Jedan da bude uži, malo veći od glića flaše, a drugi da bude u srazmeri tela flaše, kako bi flaša bila čvrsto prikačena.

Takođe je potrebno napraviti na donjem kraju ove hranilice jedno koritance gde će se zadržati hrana, zrnevlje i semenke koje budemo stavili.

Kada smo sve pripremili, proces primene je više nego jednostavan, samo sipajte u gornji otvor flaše semenke i zrnevlje i videćete kako ono lepo ispada u korito.