Kampanja "Srbija do informacija" u Zrenjaninu: Koliko košta žeđ? 1Foto: Miroslava Pudar

Kampanjom „Srbija do informacija“ se ohrabruju građani da se obraćaju nadležnima i institucijama i teraju ih da rade.

– Sa građanima razgovaramo o tome koliko znamo o problemu vodosnabdevanja u Zrenjaninu i šta mi kao građani možemo da uradimo. Ono što sigurno možemo je da tražimo informacije, jer imamo pravo da znamo šta se zaista dešava sa pijaćom vodom u Zrenjaninu, kaže Pavle Dimitrijević iz Udruženja građana „Crta“.

Nakon ulične akcije, održana je tribina pod nazivom „Koliko košta naša žeđ?“ gde se govorilo o trošenju budžetskih sredstava za sanaciju kvarova nastalih tokom izgradnje zrenjaninskog prečistača i koliko je novca građana otišlo privatnim preduzećima Zilio, Zilio S.P.A i Synertech.

O pozadini problema sa zrenjaninskom vodom I iskustvima drugih gradova i udruženja govorili su Dušan Kokot, predstavnik udruženja „Građanski preokret“, Alisa Kockar, odbornica u Skupštini grada Zrenjanina, Iva Marković, predstavnica inicijative „Pravo na vodu“ i Andrija Petrović, predstavnik inicijative „Da Valjevo prodiše“.

Andrija Petrović je na kraju skupa upitao Zrenjanince kako to da nisu besni, a ako jesu, zašto se više ne angažuju oko vode, jer samo aktivnim angažmanom i verom u sebe mogu pomoći da se vlast sa njima ne poigrava.