-Imala sam priliku da se na sastanku upoznam sa tekućim i planiranim projektima Šapca kao i o mogućnostima za buduću saradnju između Ambasade Kanade i Grada Šapca uključujući i potencijalne kanadske investicije, rekla je ambasadorka Kanade nakon prijema.

U Šabačkoj gimnaziji održala je predavanje u okviru programa “Dani frankofone Kanade u Šapcu”.

-Izuzetno mi je drago što sam tokom prve posete Šapcu imala priliku da učestvujem u programu “Dani frankofone Kanade u Šapcu” u okviru Meseca Frankofonije u Srbiji. Radujem se što sam imala priliku i da se upoznam sa šabačkim gimnazijalcima i da im prenese značaj i vrednosti Frankofonije i frankofone Kanade tokom svog predavanju i da se lično uverim u njihovo odlično poznavanje francuskog i engleskog jezika.“

Ambasadorka Kanade je izrazila zadovoljstvo što je Šabačka gimnazija prepoznala važnost projekta “Mogu da neću – ljubav nije nasilje”, koji organizuje Autonomni ženski centar i uz podršku Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja Srbije i  diskutovala sa gimnazijalcima o najčešćim predrasudama u vezi sa vršnjačkim i rodno zasnovanim nasiljem.

Zamenik gradonačelnika Dušan Kostadinović izrazio je zadovoljstvo širenjem kulturnih i privrednih veza Šapca i Kanade.

-Kako Dani frankofone Kanade, imaju za cilj promociju multikulturalnosti, demokratskih vrednosti kao i unapređenje ljudskih prava, sigurni smo da je ambasadorka, birajući grad koji će posetiti, ustvari birala grad koji najbolje predstavlja ove vrednosti. Ubeđen sam da kada uzemo u obzir bogatu kulturnu baštinu Šapca, njegov društveni značaj kroz istoriju, ali i sve ono što Šabac danas jeste, mi jesmo grad koji se po mnogo čemu ističe i drago mi je što su i naši kanadski prijatelji to prepoznali. Verujemo da upravo na ovakav način postavljamo temelje uspešne buduće saradnje, kazao je Dušan Kostadinović.

Ambasadorka Kati Čaba je uveče u 19 časova otvorila zajedničku izložbu kanadskih i srpskih umetnika “Stvarati zajedno”, a prethodno je posetila Biblioteku šabačku i Narodni muzej.