Kapaciteti maksimalno popunjeni 1Foto: FoNet/AP

Predstavnici Komesarijata za izbeglice i Opštinske organizacije Crvenog krsta nisu zatečeni ovakvom situacijom, i kako su potvrdili za Danas, premeštaj migranata na teritoriji Srbije vrši se u skladu sa raspoloživim kapacitetima prihvatnih centara kojih ima i u Bujanovcu, Bosilegradu i Dimitrovgradu.

– Najvažnije je da nema priliva novih migranata iz Makedonije, jer bi to onda zakomplikovalo situaciju i onda bi morali da aktiviramo i prihvatni centar na samoj granici sa Makedonijom u selu Miratovac. Za sada za time nema potrebe – objašnjavaju u Crvenom krstu u Preševu. Ranije je otvorena i mogućnost da se za prihvat migranata pripremi i trenutno zatvoreni objekat Motela „Vranje“ na ulazu u grad, ali za sada ovaj objekat nije otvoren za migrante.

Svim migrantima obezbeđen je smeštaj, odeća, kao i tri obroka. Uprkos povećanom broju ljudi koji borave u ovom objektu nije zabeležen nijedan incident. Migranti mogu slobodno da se kreću, kupuju namirnice i neophodnu robu u prodavnicama na ulazu u Preševo, gde su smešteni.

– Ovde sam duže od pet meseci. Nisam imao nikakve probleme sa lokalnim stanovništvom ili nekim od policajaca. Nisam spreman da ostanem u Srbiji i nadam se da ću stići u Nemačku, ali to ne zavisi sada od mene – objašnjava Nabid iz Sirije, koji je uspeo da savlada, kako sam priznaje, „stotinak srpskih reči koje su mu neophodne u dnevnoj komunikaciji sa ljudima“.

I objekat u Bujanovcu gde su smeštene porodice, mahom žene i deca, funkcioniše bez uočljivih problema, sa dovoljnim količinama hrane, higijenskog i zdravstvenog materijala. Postoji stalno lekarsko dežurstvo, s obzirom da ima pedesetak maloletne dece. Nekoliko nevladinih organizacija uključilo se u pomoć migrantima organizujući radionice za učenje jezika, kao i pozorišne i druge kulturne aktivnosti.

Pojačanim nadzorom državne granice smanjen je ilegalni ulazak migranata iz pravca Bugarske na teritoriju opštine Bosilegrad, gde u prihvatnom centru boravi stotinak lica kojima je obezbeđen smeštaj i redovna ishrana. Ukoliko dođe do novog premeštaja migranata sa severa na jug Srbije, sasvim sigurno da će biti neophodno da se obezbede komforniji uslovi za smeštaj, jer je mogućnost prihvata migranata u Preševu nešto više od 1.200 lica, a kapaciteti su sada gotovo u potpunosti popunjeni.

Izložba „Balkanska ruta“ od 8. maja u KC Grad

Izložba „Balkanska Ruta“ koja predstavlja svakodnevne probleme izbeglica sa Bliskog istoka na putu preko Balkanskog poluostrva do zemalja EU, kroz objektiv Marka Đurice, reportera Rojtersa, biće otvorena 8. maja u 20 sati u galeriji KC Grad (Braće Krsmanovića 6). O vremenu koje je proveo dokumentujući krizu na „Balkanskoj ruti“ Marko Đurica kaže da je teško bilo ostaviti emocije po strani i ostati profesionalan pored patnji drugih. „Osećanja su mi bila pomešana, trudio sam se da fokus usmerim na posao kako bih skrenuo pažnju javnosti o patnji ovih ljudi. Ali, nekad vas emocije povuku i jednostavno zaboravite da nosite kameru sa sobom. Kao što reče jedan moj kolega – Ja ovo radim da vi sutra ne biste mogli da kažete „Nismo znali“, naglasio je Đurica.

Izložba se može pogledati do 14. maja, a nastala je pod pokroviteljstvo organizacije Civil Rights defenders. D. D.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.