Kazan kult Kladovo 1Foto: kladovo.org.rs

Od svog osnivanja 2014. Godine, Kazan kult Kladovo posvećen je očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa, promovisanju njegovog značaja i edukaciji stručne javnosti i lokalne zajednice, objašnjava direktorka Biblioteke “Centar za kulturu Kladovo” Žaklina Nikolić.

-Razmena iskustava, mišljenja i znanja u vezi sa očuvanjem, predstavljanjem i tumačenjem kulturnog nasleđa, kao i pokretanje pitanja sistemskog bavljenja kulturnim nasleđem, kroz multidisciplinarni pristup, uz korišćenje principa integrativne zaštite neki su od najznačajnij rezultata ove višegodišnje manifestacije.Ovogodišnja manifestacija podrazumeva organizovanje naučne konferencije pod nazivom „Nematerijalno i kulturno nasleđe kao strateški resurs za razvoj lokalne zajednice“ čime se nastavlja rad na sistemskom sagledavanju vrednosti i značaja Uneskove Konvencije o očuvanju nemeterijalnog kulturnog nasleđa, stavljajući u fokus održivost nasleđa, učešće stručnjaka iz etnologije i antropologije, istorije, arheologije, biologije, književnosti i savremene umetnosti, iz zemlje i inostranstva, susednih podunavskih zemalja (Rumunije i Bugarske), koji se bave istraživanjem i proučavanjem tema iz domena nematerijalnog kulturnog nasleđa.- kaže Žaklina Nikolić.

Okosnicu ovogodišnjeg Kazan kluta čini sagledavanje potencijala koje nasleđe ima za lokalnu sredinu. I to se pre svega ogleda kroz očuvanje i promovisanja nematerijalnog i kulturnog nasleđa, kroz prizmu menadžmenta u kulturi, njegovog potencijala za revitalizacije ili kreiranje imidža lokalnih sredina i mogućnostima da doprinese kulturnom, ekonomskom i društvenom napretku lokalne zajednice. Osim naučne konferencije, tokom dvodnevnog trajanja manifestacije biće organizovane tematske edukativne radionice, izložbene aktivnosti, promocija knjiga i umetničko-scenski nastup, a sve sa ciljem da se lokalna zajednica podstakne da prepozna ove aspekte nematerijalnog kulturnog nasleđa i uključi se u njihovu zaštitu.

J.B.K.