Kazne za pacijente koji ne odu na skrining preglede 1

Ovako predloženo rešenje izazvalo je najviše polemike među učesnicima javne rasprave na kojoj je zakon predstavljen u Privrednoj komori Srbije.

Damjan Damjanović, predsednik Saveza udruženja pacijenata zamerio je da pacijent nije u središtu problema kojima se bavi ovaj zakon, da se ne štite dovoljno interesi pacijenata i da ovakav član zakona mora da se uredi detaljnije kako ne bi bio pogrešno protumačen u javnosti.

– Ova mera može se shvatiti kao nešto vrlo loše po pacijenta, čini se da će nam zabraniti ili uskratiti celokupno osiguranje ako se tri puta ne javimo – upozorio je Damjanović. On je zahtevao da se ova mera primeni za 48 meseci, ako bude neophodno, kao i da se pacijenti obaveštavaju putem mobilnih telefona o terminima pregleda.

Na ovaj predlog Slađana Đukić, pomoćnica ministra zdravlja u sektoru za zdravstveno osiguranje, odgovara da će se obaveštavanje vršiti lično, predajom pismenog poziva pacijentima koji će oni morati da potpišu.

– Ne radi se o automatskom gubitku osiguranja, nije intencija da se kažnjavaju građani. Cilj je apelovati na građane da se odazivaju na saradnju sa svojim lekarima u zdravstvenim ustanovama. Ako je neko toliko neodgovoran da posle jednog poziva, drugog ili trećeg ne ode na pregled to znači da neće da se odazove. To nije neustavno i nezakonito rešenje, a o meri koju smo predložili će se još diskutovati – da li ostaje gubitak prava, ili će se uvesti neka vrsta participacije za lečenje od te bolesti – navela je Đukić, objašnjavajući da će se smanjiti troškovi lečenja ako se građani odazivaju na preventivne preglede.

Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, rekao je da građani moraju aktivnije da učestvuju u sistemu zdravstvene zaštite i da ova mera to podstiče.

– Opšte je poznato da imamo visok procenat pacijenata koji se javljaju u trećem i četvrtom stadijumu malignog oboljenja. Nemamo zdravstvenu kulturu i na ovaj način moramo naterati ljude da se kontrolišu – istakao je Vekić i dodao da je ovo izuzetno ozbiljna i teška mera i da će Ministarstvo verovatno još raditi na tome da njena primena ne bude tako drastična.

Jedno od pitanja na koje Ministarstvo nije dalo jasan odgovor je i kako će omogućiti bolju dostupnost skrining metoda građanima koji žive u ruralnim i zabačenim mestima.

Šta je skrining

Skrining metode koje služe za rano otkrivanje raka dojke, grlića materice i debelog creva propisane su Nacionalnim programom prevencije i rane dijagnostike bolesti od većeg socijalno-medicinskog značaja koji je donela Vlada Srbije i preporučuju se ciljanoj populaciji koja je određena ovim programom u zavisnosti od vrste oboljenja.

Prijavljena epidemija gripa u Beogradu

Beograd – Epidemija gripa prijavljena je u Beogradu, gde je registrovano više od 1.600 obolelih osoba, kažu iz Gradskog zavoda za javno zdravlje. Epidemija je prijavljena jer se povećao broj obolelih od gripa a prenošenje virusa gripa među građanima je sve učestalije.

Uglavnom je reč o obolelima koji su školskog uzrasta. U Zavodu preporučuju i vakcinaciju protiv virusa gripa. Epidemiju objavljuje Ministarstvo zdravlja na preporuku Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.