KC Niš naloženo da Danasu dostavi prećutkivane podatke 1Foto: BETAPHOTO/ SASA DJORDJEVIC

On je naglasio da postoji „opravdani interes javnosti“ da ih zna, te da nijedna institucija „ne može da dokazuje suprotno“.

KC Niš ni nakon ovakvog rešenja poverenika nije dostavio takve podatke, pravdajući prećutkivanje „kompleksnošću“ našeg zahteva, inače, podnetog pre više od tri meseca.

Nakon prvih sumnji da nadležni umanjuju broj umrlih u kovid bolnicama u Srbiji, što su tvrdili i naši izvori iz takvih bolnica u KC Niš, početkom maja smo od uprave te ustanove, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zatražili podatke vezane za takvu sumnju.

Zahtevali smo za period od početka marta do početka maja ukupan broj umrlih pacijenata u čijim otpusnim listama je navedeno da je „završna dijagnoza“- kovid 19, ili da su „lečeni“ od suspektnog kovida 19, ili da su „lečeni“ od sumnje na kovid 19 ali im je „završna dijagnoza“ neka druga bolest.

Tražili smo i ukupan broj hospitalizovanih pacijenata, bilo da je u otpusnim listama navedeno da su imali korona infekciju ili su bili „samo“ suspektni na nju. Pošto je na početku epidemije na korona virus testiran mali broj građana, zahtevali smo i podatak o ukupnom broju testiranih među suspektnim pacijentima.

Uprava KC nije dostavila tražene informacije, kao ni tražena dokumenta iz kojih se one mogu videti, zbog čega smo početkom juna izjavili žalbu Povereniku. Poverenik je krajem jula doneo rešenje u kojem konstatuje da je žalba osnovana i nalaže KC Niš da nam „bez odlaganja, a najkasnije u roku od pet dana od prijema rešenja“ dostavi sve tražene podatke, ukoliko ih poseduje.

„Prilikom donošenja ove odluke Poverenik je posebno imao u vidu da se tražene informacije odnose na informacije o virusu SARS – CoV- 2 i zaraznoj bolesti kovid 19, odnosno da su kao takve od izuzetnog značaja za javno zdravlje, odnosno ugrožavanje i zaštitu zdravlja stanovništva. Poverenik naglašava da u odnosu na informacije kojima raspolažu organi javne vlasti, a koje se odnose na ugrožavanje, odnosno zaštitu zdravlja stanovništva i životne sredine, postoji neoboriva pretpostavka da postoji opravdani interes javnosti da ih zna… Organ javne vlasti ne može da dokazuje suprotno“, navedeno je u rešenju koje je potpisao poverenik Milan Marinović.

Marinović se pri donošenju ovakve odluke poziva i na međunarodne standarde, precizirajući da prema „Tršćanskim principima“ informacije o javnom zdravlju spadaju u kategoriju onih koje „uvek podležu pretežnom javnom interesu za otkrivanje“.

– Neke kategorije informacija, uključujući između ostalog informacije o javnom zdravlju, su od izuzetno velikog javnog interesa zbog svog posebnog značaja za proces demokratskog nadzora i vladavinu prava. Shodno tome, postoji vrlo jaka pretpostavka, a u nekim slučajevima i pretežan imperativ, u korist javnog i proaktivnog objavljivanja takvih informacija – navodi se u rešenju i dodaje da „ne može da bude opravdano“ čak ni „uskraćivanje pristupa tim informacijama iz razloga nacionalne bezbednosti“.

U rešenju se dodaje da je KC Niš u izjašnjenju na žalbu novinarke Danasa naveo da će odgovoriti Povereniku nakon što od Ministarstva zdravlja, kojem se obratio, „dobije instrukcije“. Prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, niški KC je poseban organ vlasti, a „traženje instrukcije od drugog organa vlasti nije opravdan razlog za nepostupanje po zahtevu“, ocenio je Marinović.

Pošto niški KC nije dostavio tražene informacije i dokumenta vezana za broj hospitalizovanih i umrlih u kovid bolnicama te ustanove u prva dva meseca epidemije, autorka ovog teksta je juče uputila Povereniku predlog za sprovođenje upravnog izvršenja, koje bi trebalo da omogući dobijanje takvih podataka.

KC Niš „još uvek ažurira podatke“

„Obaveštavamo Vas da s obzirom na kompleksnost i složenost vođenja analitike za tražene podatke Klinički centar Niš još uvek radi na ažuriranju podataka koje ste tražili, pa će tražene informacije dostaviti čim se ovaj postupak bude okončao“, navela je ove sedmice uprava KC Niš u odgovoru novinarki Danasa, a nakon što ih je podsetila na obavezni rok za dostavljanje podataka iz rešenja Poverenika. Predstavnici uprave niškog KC su, inače, početkom jula, na jednoj od retkih konferencija za novinare, saopštili da neće saopštiti podatke o ukupnom broju umrlih od korone ili sa sumnjom na koronu, od početka epidemije. Oni su tada kazali da KC „nije nadležan“ da saopšti takve podatke, već je to isključivo Vladin Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, kojem ih ova ustanova „svaki dan i promptno šalje“. Svi naši kliničari svakoga dana unose podatke u kovid nacionalnu bazu, precizirali su oni.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.