Kisić Tepavčević: U ovom momentu imamo više od 250.000 testova na virus korona 1Dr Darija Kisić Tepavčević Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut Darija Kisić Tepavčević, izjavila je danas da se u Novom Pazaru virus širi i da je reč o zoni visoke žarišne transimisije.

To je, kako je objasnila, scenario vrlo sličan u mestima gde se dozvolilo da se desi takvo nešto i gde su bila okupljanja, proslave koje su inicirale širenje virusa.

„Epidemiološka istraživanja su pokazala da je ključan faktor u svemu tome bio što su se mnogi pacijenti javljali tek u odmakloj fazi infekcije pluća, odnosno čekali su da to prodje samo od sebe“, kazala je Kisić Tepavčević u emisiji Fokus televizije B92.

Navela je da se situacija prati iz sata u sat i da su kolege različitih specijalnosti iz Kragujevca, Beograda i drugih centara su otišle kao pomoć i podrška u Novi Pazar da se zaustavi i spreči širenje bolesti.

Ona je rekla da su netačne informacije da nema dovoljno PCR testova.

„U ovom momentu ima preko 250.000 testova i taj podatak dovoljno govori“, kazala je.

Na pitanje zašto je samo u Beogradu obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru odgovorila je da je to zato što je tu najveći broj zaraženih.

„Najmanje dve trećine svih potvrđenih slučajeva svakog dana je sa područja našeg glavnog grada“, rekla je i dodala da će ova mera biti primenjena i u drugim delovima zemlje, ako bude potrebe za tim.

Cilj uvođenja tih mera, istakla je, nisu sankcije i kazne, nego da ljudi zaštite sebe i da shvate značaj toga. Ukoliko bi se svi pridržavali mera za dve nedelje bi virus bio eliminisan.

„Nije cilj uvodjenje kontrola i plaćanje kazni. Cilj je da se zaštite građani“, izjavila je.

Navela je da je preko 200 studenata zaraženo virusom korona i da je među njima makar trećina obolelih iz studentskih domova.

Podsetimo, predhodno je danas dr Katarina Ristović iz užičkog Zavoda za javno zdravlje je saopštila da u tom Zavodu „od juče, 29.juna, nema PSR testova“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

12 reagovanja na “Kisić Tepavčević: U ovom momentu imamo više od 250.000 testova na virus korona”

  1. Sad je „visoka zarisna transmisija“ Nrdavna Vasa izjava je bila da je aktivnost virusa znatno oslabila.

    .

    • I ja se slazem,takodje sam siguran da se ne testira vise od 500-600 gradjanja

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.