Koji komarci prenose virus Zapadnog Nila? 1Foto: Pixabay - FotoshopTofs

Prema podacima Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, trenutno na teritoriji Beograda zaraženih komaraca ima na 16 lokacija. Groznica Zapadnog Nila prvi put je registrovana u Srbiji 2012. godine. Od tada do 2017. godine prijavljena su 574 slučaja, a umrla je 61 osoba. Stručnjaci podsećaju da nisu svi komarci zaraženi niti su sve vrste prenosnici te bolesti.

Temperature i padavine zbog kojih nismo sigurni kom klimatskom tipu pripadamo nekom i odgovaraju. Ove godine najveće povećanje populacije iritantnih insekata registrovano je u Italiji. Ništa manje nisu mučili ni Grke, Mađare, Rumune, ni nas. Razlog za brigu više su oni koji osim svraba nose i bolest.

Darija Kisić Tepavčević sa Instituta za javno zdravlje „Batut“ kaže za RTS da ne treba strahovati, jer prosečno se samo kod jednog od 150 inficiranih javljaju komplikacije, uglavnom kod hroničnih bolesnika.

„Većina obolelih nema infekciju, četiri od pet nema infekciju, 20 odsto ima simptome kao grip, bolest se preleži na nogama“, kaže Darija Kisić sa Instituta za javno zdravlje „Batut“.

Nadležni komarce pokušavaju da suzbiju sa zemlje, u večernjim satima kada su i najaktivniji. Najviše onih koji nose zarazu registrovano je u Beogradu.

Trenutno ih ima na 16 lokacija, pa će u Surčinu, Ledinama, Rakovici, Barajevu, Mladenovcu, Paliluli i Voždovcu biti dodatnog zaprašivanja večeras i sutra.

„Imali smo kišovito proleće i leto i to su sve stvari koje pogoduju populaciji komaraca. Brojnost komaraca je na najnižem nivou, mi ne možemo da uništimo sve komarce jer oni imaju svoju ulogu u ekosistemu“, kaže dr Branislav Pešić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

Nisu ljudi jedini kojima smetaju komarci. Kućnim ljubimcima sa druge zaražene životinje mogu da prenesu na primer srčanog crva, parazita opasnog za srce i krvne sudove. Simptomi se vide kasno, pa veterinari savetuju preventivne analize.

„Najčešće su to psi, mačke, mogu da obole i feretke i, kada bolest uznapreduje, teško je i lečenje“, kaže veterinar Ksenija Nikitović.

Stručnjaci kažu da su komarci dostigli svoj maksimum za ovu sezonu. Ipak savetuju da zaštitite otkrivene delove tela preparatima protiv insekata, a da se na prozorima i vratima koriste zaštitne mreže i ukloni stajaća vodu u kojoj se najbrže razmnožavaju.