Kon: Odrasli ne moraju ponovo da se vakcinišu protiv malih boginja 1Foto: Bojan Cvejić

U poslednjoj nedelji registrujemo smanjenje broja novih slučajeva malih boginja u Beogradu što ukazuje da izlazimo iz maksimuma epidemije, rekao je epidemiolog Predrag Kon iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

On je juče odgovarajući na pitanja građana na Fejsbuk strani Danasa istakao da je da svega ovoga ne bi bilo da su deca vakcinisana preko 95 odsto, što se jasno vidi na teritoriji Vojvodine.

“Beogradu je od 1. decembra do 9. marta vakcinisano oko 15.000 dece što je značajno suzbilo potencijal epidemije, ali se to ne vidi. Da nije tako bilo, epidemija je bi bila daleko snažnija i duže bi trajala”, istakao je Kon.

Najveći broj pitanja građana, koji je bilo oko 900, odnosio se na to da li su zaštićeni ako su rođeni te i te godine. Epidemiolog Kon odgovara da svako ko je primio jednu dozu vakcine ima zaštitu od teške forme bolesti, a neki i potpunu zaštitu.

On je naveo da da je početak vakcinacije počeo 1971. godine, ali da prvih nekoliko godina nije dosegnut obuhvat koji je bio željen. Oni koji su rođeni od tada do 1984. mogli su da prime najviše jednu dozu. “Teška forma maloh boginja je ipak kod takvih koji su vakcinisani sa jednom dozom ređa pojava”, naveo je epidemiolog. Rođeni od 1985. gotovo sigurno su dobili dve doze.

Za one rođene pre 1970. godine, doktor Kon, odgovorio je da je velika verovatnoća da su preležali male boginje i da većinom imaju prirodni imunitet. Na pitanje jedne čitateljke od 65 godina kako da se zaštiti jer ne zna da li je preležala male boginje, epidemiolog je naveo da se ne treba štititi, jer je verovatnoća da ih nije preležala teoretska.

Za one koji su pitali da li treba da se vakcinišu sada protiv malih boginja, Kon je naglasio da dodatna vakcinacija neće škoditi već samo pojačati imunološki otpor, ali da nema potrebe za tim ukoliko je neko primio makar jednu dozu. On je dodao da je za zdravstvene radnike planirana vakcinacija i da očekuju da se ona nastavi.

“Imunitet je doživotan, čak i sa jednom dozom, mada nakon 10-15 godina dolazi do pada nivoa antitela i mogućnosti pojave bolesti, ali bolesti koja je značajno blaža. U slučaju vakcinisanih sa dve doze, ta mogućnost je oko 1-2 odsto”, rekao je Kon.

On je podsetio i na podatke iz istorije i naglasio da arhivirani podaci govore da je u sprskoj vojsci uvek bilo smrtnosti od morbila i najniža smrtnost je bila dva odsto – 2 od 100 je umiralo.

“Što se tiče prevakcinalnog perioda, od 1961. do 1970, samo u Beogradu je umrlo 20 dece. Pedesetih godina je umiralo u proseku 100 dece, tako da masovnost oboljevanja je učinila da se ne vide umrli. Sada je situacija potpuno suprotna. I u ovoj epidemiji imamo znatno manje oboljevanja nego što je bilo u prevakcinalnoj eri”, objasnio je Kon.

Prema njegovim rečima, inkubacija za male boginje uobičajeno traje od 10-12 dana mada se beleže slučajevima da se jave i nakon 15-ak dana, a ekstremno retko kod onih koji imaju oslabljen imunitet i do tri nedelje. Međutim, on navodi da svi koji sumnjaju da mogu dobiti male boginje mogu da urade test na IgG i IgM antitela u laboratorijama koje to mogu da urade, pošto su mnogi pitali kako da se testiraju.

Na pitanje zašto nije proglašena epidemija, on kaže da je to pitanje za Ministarstvo zdravlja. “Postavlja se pitanje šta bi se dobilo proglašenjem, jer epidemija već postoji i sve mere koje mogu da se preduzme su već preduzete. Prema tome, osnovna mera koja zaustavlja to jest suzbija epidemiju je imunizacija dece. Sve ostalo su mere koje se inače preduzimaju u zdravstvenim ustanovama kada se pojave zarazne bolesti. Na taj način mogu da objasnim zašto nije dato proglašenje”, istakao je on.

O svinjskom gripu

Na pitanja građana o tome šta se desilo sa svinjskim gripom, doktor Kon je rekao da je jedna od najvećih zabluda koja je ostala kao istorijsko sećanje stanovništva Srbije ta da je vakcinacija u pandemiji gripa bila nepotrebna. “Nadam se da neće biti potrebna nova pandemija gripa da nas osvesti. Tada je umrlo 164 ljudi u dve sezone, o čemu istorijski nema ni traga”, dodao je.

Azilanti se tretiraju kao nevakcinisani

Na Fejsbuku je bilo pitanja i u vezi sa azilantima koji su trenutno u Srbiji. “Vakcinalni status azilanata je vrlo teško proveravati i oni se tretiraju kao nevakcinisani. Oni su pod neprekidnim epidemiološkim i zdravstvenim nadzorom i planirani su za imunizaciju u narednom periodu”, naveo je doktor Kon.

https://www.facebook.com/www.danas.rs/photos/a.401114090073963.1073741828.246511218867585/816007755251259/?type=3&theater

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Kon: Odrasli ne moraju ponovo da se vakcinišu protiv malih boginja”

  1. Dom zdravlja Novi Pazar je trazio da se zaposleni rodjeni od 1971.god i dalje izjasne da li hoce da se vakcinisu protiv morbila.Zatim smo culi da se to pomera na rodjene posle 1972.god.Jos niko nije vakcinisan od kad je to trazeno.Molim Vas,recite mi da li treba da pristanemo na vakcinu i zna li se tacno od kog godista se trebaju vakcinisati zdrav.radnici.Hvala unapred.

  2. „…doktor Kon, odgovorio je da je velika verovatnoća da su preležali male boginje i da većinom imaju prirodni imunitet. “
    На основу којих истраживања др Кон тврди ово?
    Да ли се он бави препоставкама или науком и егзактним цифрама?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.