Foto: Fonet / Aleksandar Levajković

Koraksić kaže za Danas da je što se političke situacije tiče manje-više sve isto danas u odnosu na period od pre dve decenije kada je vladao Slobodan Milošević.

Kao primer, navodi jednu od poslednjih karikatura objavljenih u listu Naša borba, gde za stolom sede i igraju šah Slobodan Milošević i Ibrahim Rugova, a posmatrao ih je „ujka Sam“.

„To je bila karikatura o pregovorima o Kosovu, koja bi i danas mogla da bude aktuelna, samo što bi akteri bili Aleksandar Vučić, Hašim Tači i Federika  Mogerini. Mnoge karikature od pre 20 godina, kada bi se izmenili likovi i objavile danas ponovo, bile bi opet aktuelne“, ocenjuje Koraksić.

Koraks – 4. novembar 1998.

Prema njegovim rečima, postoje velike ralike između politika Miloševića i Vučića, ali i sličnosti, jer i sa jedne i sa druge strane imamo potpuno isti šlagvort.

„Politika Vučića je jedna šizofrenija od politike. Za Miloševića se znalo šta hoće, dok se za Vučića ne zna šta je u njegovoj glavi. Nikada nisam imao kontakata sa politikom Miloševića, ali sam gledao kroz ‘ključaonicu’ i znao sam šta hoće i šta mu je u glavi. Za Vučića se ne zna šta će sledeće da lupi i šta će mu biti sledeće izjave“, objašnjava Koraksić.

Za 11 godina vladavine Miloševića, kako kaže, nacrtao je i objavio 3.700 karikatura, a Vučić to još nije dostigao. U vreme Miloševića, dodaje, razvrstao je karikature na one o Miloševiću, o „Miloševićevcima“ odnosno čitavoj njegovoj kamarili, o JUL-u, raspadu Jugoslavije, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu… Sve one kada se gledaju, ističe karikaturista Danasa, i danas su aktuelne.

Govoreći o periodu između Miloševića i Vučića, o periodu između 2000. i 2012. kaže da je radio dosta karikatura o Vojislavu Koštunici, potom manji broj o Zoranu Đinđiću, ali da su to bile dosta drugačije vrste karikatura.

„Problema sam imao sa crtanjem Koštunice. U nedeljniku Vreme su mi rekli da ga previše crtam, a ja nisam hteo da odustanem, pa smo prekinuli saradnju“, priča Koraks.

Kada je reč o Borisu Tadiću, podseća da je to bio jedan deo mnogo mirnijeg perioda, ali da je uvek nalazio i tada inspiraciju.

„Tadić je čak kupio dvadesetak originalnih karikatura, koje je okačio u svoj kabinet i pozvao me na kafu da vidim. Prethodno sam u tom kabinetu pio kafu sa tadašnjim predsednikom Milanom Milutinovićem o čemu sam napisao humoresku za list Vreme“, dodaje sagovornik našeg lista.

Kako je nedavno objasnio u Intervjuu na mreži, kada je odgovarao na pitanja građana na Fejsbuk stranici Danasa, u vreme Miloševića nije znao kakve su reakcije na njegove vrlo oštre karikature, tek posle 5. oktobra kada je Milutinović još bio predsednik Srbije, pozvao ga je na kafu i tada je saznao kako su oni reagovali na ovo što radi.

”Milutinović je predlagao mudrom rukovodstvu da se zakupe dve stranice Njujork Tajmsa i da se moje karikature tamo objave kako bi se dokazalo da u Srbiji postoji sloboda štampe”, naveo je Koraks u maju ove godine uoči 21. godišnjice lista Danas.

Tada je mnoge čitaoce opet zanimalo i šta predstavlja zarđala kašika koja se često pojavljuje na njegovim karikaturama.

“Kašika je radikalski atribut koji pristaje rodonačelniku ovog pokreta – Šešelju. Vi verovatno ne znate da je na jednom mitingu Šešelj izjavio da će klati Hrvate zarđalom kašikom. To sam uzeo kao važan simbol i insistiram na tome da se stalno pojavljuje. To je ono što se za njih prilepilo i ne može nikako da otpadne”, objasnio jetada  Koraks.

Iz arhive Danasa

Sajt Danasa – www.danas.rs  ima redovnu rubriku „Iz arhive Danasa“ svake nedelje, kada podseća na to šta su bile vesti sedam dana pre tačno 20 godina, odnosno iz 1998. godine. U izdanju od 4. novembra navodi se da nakon nekog vremena neizlaženja, zbog zabrane tadašnjeg ministra informisanja Aleksandra Vučića, list „Danas“, zahvaljujući solidarnosti kolega iz drugih redakcija, nastavlja sa radom.

Iako „Uredba o posebnim merama u uslovima pretnji oružanim napadima NATO pakta našoj zemlji“ ulazi u Zakon o informisanju, „uhapšene novine“, nastavljaju da žive, i to uz pojačanje – karikaturistu Predraga Koraksića Coraxa. U međuvremenu stiže i odgovor Okružnog javnog tužilaštva u Beogradu u kojem se navodi da Vojislav Šešelj i Aleksandar Vučić nisu krivi, „jer prijavljeno delo nije krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“.

Kako se navodi u presudi, Uredbu je donela Skupština Srbije, a ne Šešelj, stoga „nema mesta pokretanju krivičnog postupka“protiv njega, kao ni protiv Vučića, koji je „postupao u granicama svojih službenih ovlašćenja“.

Podsetimo, nakon 16 meseci postojanja, u redakciju Danasa 13. oktobra uveče 1998. godine „upada“ grupa policajaca predvođenih pomoćnikom tadašnjeg ministra za informacije Aleksandra Vučića. „Pomoćnik ministra Miljkan Karličić doneo je rešenje Ministarstva za informacije Republike Srbije kojim se privremeno zabranjuje rad preduzeća za novinsko-izdavačku delatnost „Dan-Graf“ na izdavanju dnevnog lista Danas, koje je potpisao republički ministar za informacije Aleksandar Vučić“.

S. Kosorić