Kornjače mostarskog kafedžije leče zapaljenje mozga 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Kornjače mostarskog kafedžije leče zapaljenje mozga 2Svaki dan, u određeno vreme oko 9 časova prepodne, kornjače koje su već “trenirane” okupe se na određeno mesto, odakle ih njihov vlasnik stavlja na dugačak zid kraj puta gde dobijaju hranu. Tu se kornjače sunčaju, a zatim ih vlasnik opet vraća u ogradu.

Reporter lista Vreme saznaje da Momić to radi već dugi niz godina, i to radi lečenja bolesnika od zapaljenja mozga.

Dokazano je da krv kornjače, tvrdi Momić, odlična za lečenje od upale mozga, ali samo ako je bolest u začetku, jer kasnije ne pomaže.

Uspelo mu je- objašnjava- da mnoge izleči. Veliki trud oko gajenja kornjača ipak mu ne daje povoda da kome šta naplati. Srećan je ako može nekome da pomogne, a kad mu uspe da spase koga bolesnika, onda još i časti, jer oseća veliko duševno zadovoljstvo.

Sa naslovne strane saznajemo da je 100.000 američkih radnika “Dženeral Motors” kompanije stupilo u štrajk, dok je “danas” u Parizu kružila vest da je vrlo verovatan odlazak engleskog ministra inostranih poslova lorda Halifaksa u Moskvu.

Njegov dolazak očekuje se već krajem nedelje da bi lično uklonio smetnje za zaključenje pakta o uzajamnoj pomoći Engleske, Francuske i Sovjetske Rusije za slučaj napada na jednu od njih.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Kornjače mostarskog kafedžije leče zapaljenje mozga 3Naslovnu stranu Pravde 7. jula 1939. godine obeležila je vest da je Američki Senat uspeo da izglasa monetarna ovlašćena za predsednika Ruzvelta

Senat je zapravo usvojio izveštaj mešovitog odbora delegata skupštine i senata sa 43 protiv 39 glasova, kojim se na taj način obnavljaju ovlašćenja Predsedniku SAD.

Ruzvelt će odmah potpisati izglasani zakon, kojim se njegova prava u pogledu monetarne politike obnavljaju.

Ponovo davanje finansijskih ovlašćenja od strane Senata, smatra se, kako prenose britanski mediji, popravkom neuspeha, koji je “prošle nedelje” Ruzvelt doživeo od strane koalicije republikanskih senatora i pristalica Srebrnog bloka.

Sada se postavlja pitanje da li će na osnovu ovog “revanša” predsednik uspeti da sprovede reviziju Zakona o neutralnosti, na osnovu koje bi se ukinula zabrana o izvozu oružja.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.