Korona virus: Stručnjaci misle da moramo biti oprezniji 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Nakon najava koje su došle od zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da će se ove godine organizovati muzički festivali, Krizni štab juče je dao konkretniju naznaku kada bi održavanje takvih manifestacija bilo moguće.

– Ukoliko se u narednom periodu nastavi ovakav pad broja zaraženih i ako budemo imali 50 odsto punoletnih koji su vakcinisani, posle 21. juna moći ćemo da krenemo u organizaciju različitih vrsta događaja vezanih za veća kolektivna okupljanja (kao što su muzički festivali prim. aut.), rekao je juče pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

On je podsetio da je do sada 2,25 miliona punoletnih građana Srbije primilo bar jednu dozu, što je 42,5 odsto ukupnog broja punoletnih, i dok je još 1,7 miliona stanovnika primilo obe doze.

Pre sednice Kriznog štaba zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da će u glavnom gradu „sigurno“ biti održani festivali ove godine.

– Obećavam da će u Beogradu sigurno biti održani svi festivali – Sajam knjiga, Beer fest, džez, Bemus i svi ostali, rekao je Vesić prekjuče za televiziju B92.

Ipak, od kada se u javnosti pojavila najava da će biti festivala ove godine stručnjaci upozoravaju da je potreban mnogo veći obuhvat potpuno vakcinisanih, kao i znatno manji broj dnevno novozaraženih, da bi tako nešto bilo moguće.

Virusolog Milanko Šekler kaže za Danas da bi on bio dosta oprezniji pri davanju dozvole za organizaciju muzičkih festivala.

– Ja lično ne bih bio spreman da preuzmem takav rizik sve dok broj onih koji su primili obe doze vakcine, i kod kojih je prošlo dovoljno vremena da se stvori imunitet nakon druge doze, ne pređe bar 50 odsto. Podjednako važno je da broj zaraženih bude značajno manji nego što je danas. Ako trenutno imamo do 1.000 zaraženih dnevno, i pretpostavimo da je njih 300 iz Beograda, kako možemo da budemo sigurni da jedan deo ne bi otišao na takav skup. Hiljadu zaraženih dnevno znači da je virus još uvek u visokoj transmisiji, kaže Šekler, dodajući da je to njegov lični stav, a da epidemiolozi, na osnovu činjenica, treba da daju svoj sud.

On ističe da je tačno da je na otvorenom mnogo manja mogućnost zaražavanja, ali i da postoji razlika da li osoba šeta ulicom ili se nalazi u većoj grupi na koncertu.

Zbog toga navodi, da i kada bi se ispunili uslovi u pogledu broja vakcinisanih i broja dnevno novozaraženih, morale bi da se primenjuju mere opreze.

– Negativan PCR test ili potvrda o vakcinaciji, uz obavezno nošenje maske, morali bi da budu uslovi za ulazak na takav događaj, kaže Šekler.

On objašnjava i da negativan antigenski test, koji su prethodno pomenuli organizatori festivala kao jedan od mogućih uslova za ulazak na događaj, može dati lažan negativan rezultat, i da je zato bolje postaviti kao uslov negativan PCR test.

– Sve to zajedno bi značajno umanjilo mogućnost da dođe do zaražavanja ali ne bi moglo da je isključi sto odsto. Odluka o eventualnom održavanju festivala morala bi da bude utemeljena na konkretnim podacima i činjenicama, navodi Šekler.

Prethodno je epidemiolog Zoran Radovanović rekao da bi o organizaciji festivala moglo da se govori tek kad broj novozaraženih dnevno padne ispod 100, na nekoliko desetina.

On je istakao da čak i tada bi bile neophodne mere poput negativnog PCR testa ili potvrde o vakcinaciji za posetioce.

Istovremeno, epidemiološkinja Ivana Prokić, članica Ujedinjenih protiv kovida, rekla je juče za N1 da iako „svima fale i koncerti“ postoji sumnja da bi takve manifestacije mogle da se organizuju u Srbiji uz poštovanje epidemioloških mera.

– Znamo da naš Krizni štab nije u stanju da sprovede mere, jer vidimo to oko sebe svaki dan, pa sumnjam u način na koji će se takva neka manifestacija kod nas organizovati. Kod nas je to samo način da se legalizuje jedna korona žurka i ništa više, ako ćemo da pričamo o istraživanjima, hajde da pričamo o bitnim – rekla je Prokić.

Zoran Gojković pak kazao je juče da će se tek naknadno razgovarati o uslovima i merama koje će morati da se primene prilikom održavanja muzičkih festivala.

Stručni skupovi do 100 osoba

Krizni štab odlučio je juče i da se popuste mere koje važe za frizere i to tako što će sada biti neophodno da se obezbedi četiri kvadratna metra po osobi, umesto dosadašnjih devet, kao i da se dozvoli organizovanje stručnih skupova sa maksimalno 100 posetilaca.

Gojković je rekao i da se nakon 21. juna može očekivati i dozvola za organizaciju proslava kao što su mature. On je istakao da je Srbija „izašla iz vanredne epidemiološke situacija“ i da je situacija trenutno „nesigurna“.

On je najavio i da će Arena uskoro prestati da bude kovid bolnica.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Korona virus: Stručnjaci misle da moramo biti oprezniji”

  1. Negativan PCR test ili potvrda o vakcinaciji, uz obavezno nošenje maske, morali bi da budu uslovi za ulazak na takav događaj, kaže Šekler. Da li ti sebe čuješ a pozivate na vakcinaciju od čega care vakcina štiti kažeš negativan PCR test ako je vakcinisan što bi radio PCR + to će biti najskuplji koncert na koji je otišao ikad u životu, drugo šta će vakcinisanom maska od čega ga vakcina štiti a ti bi bar trebao da znaš veličinu virusa i da prolazi kroz masku kao šleper kroz tunel.

  2. Kakav bilmez , negativan test ili potvrda o vakcinisanju , uz obavezno nošenje maski…znači i kad se vakcinišeš moraš brinjicu na lice da staviš , čemu vakcina???

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.