Foto: Pixabay/Ronnyk

O tome su dve kompanije obavestile i kosovsko Regulatorno telo za elektronske i poštanske komunikacije Kosova, ARKEP. Prema ARKEP, poslednji rok za prelaz na 383 je 31. oktobar, penela je Radio Slobodna Evropa.

Kosovo je pozivni broj dobilo u decembru 2016. od Međunarodne unije za telekomunikacije, kao rezultat briselskog dijaloga Prištine i Beograda. Rok za prelaz na 383 bio je juni ove godine, ali na zahtev mobilnih operatera, on je pomeren za kraj oktobra.

Portparol Telekoma Kosova Arsim Biljali navodi da, pored svih napora da se ovo pitanje reši, prelaz na 383 ne zavisi samo od volje i tehničkih resursa Telekoma, već i od saradnje sa spoljnim partnerima.

„Uzimajući u obzir složenost ove situacije, kao i naše ciljeve u implementaciji koja predviđa i određene investicije u infrastrukturi Telekoma Kosova, sad za sada je potpuni prelaz na 383 otvoreno pitanje, a o svemu što sledi biće upoznat i ARKEP“, naveo je on.

Ovaj operater, inače, koristi pozivni broj Maroka 377.

Iz mobilne telefonije IPKO koja koristi slovenački pozivni broj 383 kažu da je ova kompanije aprila ove godine prešla na ovaj broj za mobilnu i fiksu telefoniju.

Kako ističe Edona Zogu, odgovorna za odnose sa javnošću, korisnici IPKO u slučaju međunarodnih odlaznih poziva koriste jedino pozivni broj 383.

„Stari pozivni broj 386 može lako da se okonča 1. novembra, ali jedini problem ostaje sa operaterima različitih država sveta koji još nemaju međunarodni sporazum za pozivni broj Kosova, i zbog toga, njihovi klijenti ne mogu da ostvare pozive sa 383“, rekla je Zogu i dodala da je zatraženo od od ARKEP da odloži rok za zatvaranje starog pozivnog sve dok se o tome ne postigne saglasnost sa svim međunarodnim operaterima.

Krešnik Gaši, direktor Saveta ARKEP, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da pitanje međunarodnih sporazuma pripada operaterima mobilne telefonije i da se odnosi na njihovu recipročnu saradnju.

„Oni su imali dovoljno vremena da to urade do sada, s obzirom da je ovaj proces trebalo da se okonča u roku od 18 meseci“, rekao je Gaši. On je dodao da je država Kosovo ispunila svoje obaveze prema operaterima u trenutku kada je pozivni broj 383 bio objavljen u biltenu ITU.

Da li će rok ponovo biti pomeren, odlučiće se naknadno, pošto se bude izvršila analiza zahtev o izazovima sa kojima se suočavaju mobilne telefonije.

Koosovo je upotreba stranih pozivnih brojeva koštala do sada više od 220 miliona evra.