Kosovo: Vakcine za 20 odsto stanovništva 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova saopštio je danas da je tokom poslednja 24 sata testirano ukupno 1.314 uzoraka od kojih su 462 pozitivna, dok je u istom periodu zabeleženo12 smrtnih slučajeva od posledica korona virusa.

Ukupan broj pozitivnih slučajeva je 46.580 od testiranih 163.221, prenosi RTK.

Na Kosovu su do sada preminule 1.198 osobe.

Tokom poslednja 24 sata izlečeno je 536 pacijenata.

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio da se nadležne institucije pripremaju za uvođenje neophodnih mera tokom predstojećih praznika.

On je na svom Feksbuk nalogu napisao i da institucije rade naporno kako bi obezbedile vakcinu protiv korona virusa.

„Deo smo programa COVAX i očekujem da ćemo dobiti vakcine za 20 odsto građana“, saopštio je Hoti.

On je naveo i da Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova radi na obezbeđivanju neophodne tehničke opreme za skladištenje i distribuciju vakcina po opštinama.

„Institut je pripremio plan za vakcinisanje, prednost će imati starije osobe, lica koja imaju hronične bolesti i zdravstveni radnici, koji su na čelu ove borbe, napisao je on.

Prema njegovim rečima, zdravstveno osoblje radi izvanredan posao.

„Danas je broj pacijenata primljenih na klinike u Prištini i regionalne bolnice 874. Lekarima i medicinskim sestrama moramo pružiti svu potrebnu institucionalnu podršku (što i činimo) i moralnu i javnu“, rekao Hoti.

Kritika prema njima, istakao je, su neprimerene i neprihvatljive.

„Samo oni koji su se suočili sa virusom i zatražio bolničke usluge razume kakav posao rade. Naravno da postoje tehnički problemi sa dovoljnim i adekvatnim krevetima, ili sa punim zalihama lekova, ili poteškoće u snabdevanju kiseonikom.

Ali, ovi profesionalci rade kolosalni posao gotovo godinu dana bez ometanja“, zaključio je Hoti. Uprkos ovoj situaciji, čini se sve da se pruže osnovne zdravstvene usluge, napomenuo je Hoti i naveo da je prema podacima, samo do septembra u bolnicama je lečeno 93 hiljade pacijenata, obavljena 21 hiljada operacija, 726 hiljada ambulantnih poseta, obavljeno 2,1 milion laboratorijskih usluga, 195 hiljada radioloških usluga, obavljeno 90 hiljada usluga dijaliza i pune druge usluge.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.