Foto: Wikipedia

Nemci su 21. oktobra 1941. godine, u znak odmazde zbog akcije pokreta otpora u kojoj je ubijeno 10 i ranjeno 26 vojnika Vermahta, streljali 2.796 civila iz Kragujevca i okolnih sela, među kojima je bilo i 300 đaka i profesora Prve kragujevačke gimnazije.

Scenarista i dramski pisac Đorđe Milosavljević rekao je FoNetu da drama nosi dve poruke od kojih se prva odnosi na bezobzirno gaženje svih ljudskih prava u ratu, uključujući i pravo na život. „Druga poruka tiče se našeg odnosa prema događaju u Šumaricama jer se u dramskom tekstu pojavljuju mlađi likovi, a radnja se dešava devedesetih godina prošlog veka kada je u tadašnjoj Jugoslaviji još uvek vladao nekakav prividni mir“, rekao je Milosavljević. Režija je poverena Slađani Kilibardi, a u izvođenju drame „Nisam kriv što sam živ“ učestvuju kragujevački glumci.

Autor muzike je Dragoslav Tanasković, a kostimografkinja Jelena Janjatović. Najavljeno je da će u ime Vlade Srbije venac kraj spomenika streljanim đacima i profesorima položiti ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović. Takođe, kako je najavljeno, komemoraciji će prisustvovati predstavnici Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom, ministartsva pravde, prosvete, kulture i informisanja.

Vence će položiti i predstavnici Prve kragujevačke gimnazije i lokalne samouprave. Velikom školskom času, prisustvovaće ambasadori Nemačke, Francuske, Rusije, Belorusije, Češke, Slovačke, Izraela i Palestine, kao i predstavnici gradova pobratima Kragujevca – Ingolštata (Nemačka), Piteštija (Rumunija). U crkvi Novomučenika kragujevačkih u Šumaricama, jutros je liturgiju služio episkop šumadijski Jovan, a pre početka Velikog školskog časa, on će služiti i moleban kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima.