Foto: printscreen/rts

 

Kako je naveo, rasprava o reformi penzionog sistema je „pitanje nad pitanjima“, jer u Srbiji danas živi skoro dva miliona penzionera, a zbog produženja životnog veka, loše demografske slike, odlaska mladih odnos penzionera i radno sposobnog stanovnisstva je 1,5 prema jedan.

„Molio bih sve da se ne okređemo predlagaču, bavimo se predlogom. Imamo odaziv bitnih ljudi“, istakao je Krkobabić.

Prema njegovim rečim, predlagači ne prejudiciraju rešenje. „U pitanju su dva miliona ljudi koliko ima penzionera. Niko ne može da zanemari pet milijardi koliko je ptrebno da bi se isplaćivale penzije“, naveo je ministar.

U prošloj godini osnovano je ili obnovljeno više od 200 zadruga. Ministar kaže da domaćini u selima znaju i da se podsticaji nastavljaljaju i u ovoj godini. Najavio je da će 2018. u 70 sela pomoći zadruge.

Krkobabić napomilje da se već vide efekti pomoći zadrugama u prošloj godini.

„Videli smo praktično šta se uradilo i više smo nego zadovoljni. Cilj je da spasimom srpsko selo od izumiranja“, naveo je ministar.

Kada je reč o povećanju penzija, Krkobabić je rekao da bi pojedeni ministri morali da krenu u konsultacije sa predsednikom, koji ima najširu sliku.

„Istrčavanja nisu dobra, kada vidimo da imamo adekvatan prostr, onda treba da se pozabavimo tim pitanjem“, zaključio je Krkobabić.