Foto: Fonet / Nenad Đorđević

Martinović je optužio list Danas da „vodi harangu protiv SNS i nedužnih ljudi“, koja je „nezabeležena još od vremena Gebelsa i Adolfa Hitlera“, dok je njegov zamenik Orlić konstatovao da su „list Danasoid“ i novinari tog lista „sramota za srpsko novinarstvo“.

Dragan Đilas, jedan od osnivača Saveza za Srbiju, napad na Danas vidi kao inverziju stvarnosti koju sprovode Vučić i njegovi saradnici.

– Za sve ono što oni rade drugim ljudima, optužuju da ti ljudi rade njima. I nikada nemojte zaboraviti da sve što kažu raznorazni Martinovići, Rističevici… to u svari kroz njih govori Aleksandar Vučić – kaže Đilas za Danas.

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović je putem društvenih mreža pružio podršku našem listu i pozvao ljude da se suprotstave konstantnim napadima kojima smo izloženi. Kaže da ga Martinovićeva i Orlićeva retorika ni malo ne iznenađuju.

– Od onih koji su u službi Vučićeve Gebelsove politike i čoveka koji je najveći medijoubica od završetka Drugog svetskog rata u Evropi, ne može se očekivati ništa drugo. Poznato je da se zločinac vraća na mesto zločina, a Vučić je „Danas“ već pokušao da ubije dok je bio ozloglašeni ministar informisanja u prethodnoj diktaturi. Sada pokušava da zada konačni udarac „Danasu“ i da njegove laži postanu vrhovna „istina“ u Srbiji punog medijskog mraka – ističe Veselinović za Danas.

Potpredsednica DS Dragana Rakić kaže da je simptomatično da Martinović u postupcima i delima Vojislava Šešelja ne pronalazi ništa što bi trebalo osuditi i sankcionisati, a u pisanju Danasa pronalazi fašističku ideologiju.

– Poslanici vladajuće koalicije su autistični i nespremni na kritičko promišljanje i analitički pristup novinara Danasa. Martinović i njegova ekipa promovišu apologetski odnos prema vođi i žele da ga nametnu svima ponaosob u društvu. Njihovo duboko nepoznavanje kulture dijaloga i istorijskih činjenica dovodi do korišćenja pogrešnih simetrija i paralela – naglašava Rakić za Danas, izražavajući žaljenje što je Narodna skupština postala mesto zbog kojeg je pristojne ljude sramota.

– Groteskno glumatanje i foliranje… Pokušavaju da imitiraju Vučića u njegovom prenemaganju i obmanjivanju naroda. Došli su u fazu kad sve što kažu – slažu, ističe Rakić.

Novinarka Tamara Skrozza kaže da je od poslanika vladajuće stranke očekivala više mašte i inovativnosti.

– Martinović i njegove kolege već godinama u najpogrdnijem smislu govore o nezavisnim medijima, ali sad im se rečenice i metafore već mnogo puta ponavljaju. To čitavu stvar ne čini manje ozbiljnom i opasnom, naprotiv. To pokazuje određeni „zamor materijala“ i najavljuje nove forme pritiska, još teže dane koji nam predstoje – zaključuje Skrozza.

Sve učestaliji govor mržnje, etiketiranje i iznošenje neistina na račun Danasa od strane Martinovića ali i drugih pojedinih članova SNS osudila su sva novinarska udruženja u Srbiji, ocenjujući da je reč o nedvosmislenom pritisku na naš list, koji za cilj ima gušenje slobodne reči, kritičkog izveštavanja pa i zatvaranje samog lista. Medijska koalicija najoštrije je osudila napade poslanika SNS na Danas, smatrajući da oni predstavljaju još jedan udar na medijske slobode i namerno ugrožavanje bezbednosti novinara našeg lista.

„Izjave Martinovića i Orlića su apsurdne jer je Danas jedan od nekoliko listova u Srbiji koji su privrženi Kodeksu novinara, o čemu svedoče kredibilna istraživanja. Osim toga, ovakvi incidenti ozbiljno dovode u pitanje smisao daljih pregovora novinarskih i medijskih udruženja sa predstavnicima vlasti i saradnje na izradi Medijske strategije o čemu će potpisnici ovog saopštenja obavestiti OEBS, Evropsku komisiju, Savet Evrope i druge međunarodne organizacije“, saopštila je Medijska koalicija.

Foto

Poređenje pisanja Danasa sa Gebelsovom propagandom u vreme nacističke Nemačke, potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić ocenjuje terminom koji se u psihijatriji zove – projekcija. „Na primer, sretne vas namračen čovek i pita vas „Što si neraspoložena?“. Tako i oni kojima je gebelsovska propaganda, progon i vređanje, modus operandi, optužuju list Danas za ono što režim bestidno radi preko svojih medija. Martinović je jedna od režimskih perjanica upravo takvog delovanja“, smatra Rašković Ivić.