Foto: EPA / TOUSSAINT KLUITERS

Kuburović je novinarima rekla da je prpocedura pokrenuta poštujući zahtev porodice i branilaca tog haškog optuženika.

Poštujući zahtev porodice i branilaca generala Ratka Mladića Ministarstvo pravde je pokrenulo proceduru za davanje garancija za privremeno puštanje na slobodu Mladića radi lečenja u Srbiji, rekla je Kuburović.

Ona je dodala da će „Vlada Srbije svakako odobriti“ slanje garancija za Mladića.

Kuburović očekuje i da Haški tribunal pozitivno odgovori na zahtev porodice i branilaca Ratka Mladića istakavši da je Srbija uvek poštovala preuzete obaveze.

Mladić je optužen za ratne zločine počinjene tokom ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini, a posle godina provedenih u bekstvu uhapšen je 2010. godine.

Ranije danas Novosti su prenele da se Odbor za pravni sistem i državne organe Vlade Srbije saglasio da Srbija da garancije Haškom sudu kako bi se bivši komandadant Vojske Republike Srpske Ratko Maldić lečio u Srbiji.

Ministarstvo pravde pokrenulo je proceduru povodom zahteva odbrane Mladića da Srbije izda garancije za njegovo privremeno puštanje na slobodu radi lečenja u Beogradu i zatražilo potrebna mišljenja drugih ministarstava, kako bi se pitanje garancija u najskorijem roku našlo na dnevnom redu Vlade.