La Gvardija u Njujorku otvorio najmoderniji aerodrom na svetu 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

La Gvardija u Njujorku otvorio najmoderniji aerodrom na svetu 2Njujork je dobio najmoderniji aerodrom na svetu, piše list Vreme. La Gvardija, gradonačelnik Njujorka, otvorio je novi aerodrom koji će služiti za američke trgovinske linije i za prekookeanske avione. Aerodrom ima 7 hangara, a moći će zadovoljiti do 10.000 putnika dnevno, piše list Vreme.

Završeno je deveto zasedanje Jugoslovensko-nemačkog državno privrednog odbora, održanog u Beogradu. Na ovom zasedanju zaključeno je da je razmena dobara između Jugoslavije i Nemačke ostaje nepromenjena.

Poljska vlada, čije je novo sedište u Parizu, definisala je svoj program. Na njegovom sprovođenju radiće zajedno sa francuskom i engleskom vladom, prenosi list Vreme.

U Berlinu počela vanredna sednica tajnog saveta kabineta i saveta šefova nacional-socijalističke stranke.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

Udruženje Vojvođana počelo je akciju za prikupljanje materijalnih sredstava za podizanje velikog Doma La Gvardija u Njujorku otvorio najmoderniji aerodrom na svetu 3Vojvođana u Beogradu. Ovo udruženje je u Beogradu osnovano pre petnaest godina i jedno je od naprednijih, piše list Pravda.

Nemačka je izvršila vazduhoplovni napad na trgovinske brodove Francuske i Engleske. Pomorski rat će se voditi na svim linijama bez obzira na dotadašnje međunarodno pomorsko pravo, prema kome trgovački brodovi ne bi smeli biti predmet protivničkih ratnih operacija.

List Pravda piše da bi Nemačka mogla doneti sledeće četiri odluke: da pokrene novu ofanzivu mira da preduzme ofanzivu na zapadnom frontu, da izvrši napad na britansku flotu u savezničkim lukama, ili da se povuče na Sigfridovu liniju i da vodi defanzivan rat.

U Italiji je zagarantovano potpuno radničko osiguranje za slučaj bolesti zahvaljujući zalaganju sindikalnih udruženja.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.