Stručnjaci upozoravaju da ovo sredstvo može da izazove trovanja, ali i teška oboljenja ukoliko se uzima u većim količinama.

Radosav Mitrović, šef odseka za sanitarni nadzor Beograd u Ministarstvu zdravlja, kaže za Danas da ovaj preparat nije pronađen u apotekama u glavnom gradu. On dodaje da Ministarstvo zdravlja još nije uspelo da stupi u kontakt sa direktorom „Ezoterije“.

Naime, ova izdavačka kuća prodavala je preparat MMS na našem tržištu u bočicama od 100 mililitara po ceni od 15 evra. Na internet sajtu „Ezoterije“ su nudeći „čudesni mineralni dodatak“ zainteresovanim kupcima objašnjavali da jednim pakovanjem mogu da leče ne samo sebe i članove porodice, već i životinje. Prema njihovim rečima, MMS se pokazao uspešnim u lečenju side, raka, malarije, tuberkuloze, autizma i mnogih drugih teških oboljenja.

Budući da ovaj preparat sadrži hlor-dioksid, mnogi ga zbog slične toksičnosti porede sa varikinom. Na sajtu „Ezoterije“ navodi se da je već decenijama poznato da se hlor-dioksid koristi za prečišćavanje vode u bazenima i vodovodima, za dezinfekciju voća u tropskim uslovima, kao i za dezinfekciju bolnica, jer ubija patogene mikroorganizme. Zatim stoji poređenje ljudskog tela sa bazenom, jer ono sadrži 80 odsto vode, kao i da se hlor-dioksid pije oralno u malim dozama i tako leči najteže bolesti i najefikasnije čisti ljudsko telo od mikroorganizama koji uzrokuje do 95 odsto oboljenja.

Stručnjaci upozoravaju da ovo sredstvo može da izazove trovanja, ali i teška oboljenja ukoliko se uzima u većim količinama.

Milan Milutinović, načelnik eko-toksikološke jedinice Gradskog zavoda za javno zdravlje, objašnjava da je hlor-dioksid otrov, koji ako se uzima u većim količinama, može da izazove trovanja.

– U malim količinama hlor-dioksid se koristi kao dezinfektivno sredstvo za prečišćavanje vode za piće i u bazenima. Međutim, u slučajevima kada je koncentracija hlora veća, ovo sredstvo može da utiče na oči, kožu i sluzokožu. U situacijama kada se pije može da izazove stomačne smetnje praćene povraćanjem i dijarejom, a može da ima i kancerogeno dejstvo, ukazuje Milutinović za Danas.

Vukosava Stefanović iz udruženja „Farmaceutsko jezgro“ kaže za naš list da je u ovom slučaju reč o prevari i da Ministarstvo zdravlja i nadležne institucije moraju da reaguju.

– Ovaj preparat je registrovan kao sredstvo opšte namene, ali ne kao lek. Oni koji su pustili ovaj preparat u prodaju nisu ispoštovali zakon, jer da bi nešto bilo lek, on mora da bude odobren u Agenciji za lekove, ukazuje Stefanovićeva. Prema njenim rečima, ovaj preparat može da izazove trovanje praćeno mučninom i dijarejom, kao i teške oblike anemije.

Iako smo objašnjenje pokušali da dobijemo i u „Ezoteriji“, u ovoj izdavačkoj kući se niko se nije javljao na telefon.

Iskustva korisnika

Na mnogim internet forumima o alternativnoj medicini, članovi su razmenjivali iskustva o preparatu MMS. Dok ga neki osporavaju i žale se da su nakon njegovog korišćenja imali smetnje, drugi objašnjavaju da su sebe, članove svoje porodice, pa čak i životinje uspešno izlečili ovim proizvodom. „Moj sin je imao bakterije u nosu i kandidu u grlu i uspela sam da ga izlečim zahvaljujući MMS-u“, kaže jedna članica. Sa druge strane, jedan korisnik tvrdi da mu ovaj preparat nakon što ga je koristio za ispiranje usta oštetio metalni deo kod zuba koji su nadograđeni.