Prema istraživanju, objavljenom na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, 45 odsto građana smatra da se nivo korupcije povećao u proteklih godinu dana, a 38 odsto misli da je ostao isti. Slična su očekivanja i za narednu godinu – trećina očekuje više korupcije, isti nivo korupcije očekuje gotovo polovina ispitanika – 45 odsto, dok 13 odsto misli da će korupcije biti manje. Ogromna većina ispitanika, 89 odsto, veruje da elita ne brine za korupciju na nižem nivou, jer je ne pogađa, da velika preduzeća žele korumpiranu vladu jer imaju koristi od toga (77 odsto), te da političari nemaju volju da se bore protiv korupcije jer i oni imaju koristi od nje (87 odsto).

Političke partije korumpiranim ocenjuje 80 odsto građana, što je za četiri procentna poena više nego u prethodnom istraživanju. Istraživanje je sprovedeno u martu, a u međuvremenu, posle prvog istraživanja u jesen prošle godine, održani su lokalni izbori u nekoliko opština. Među građanima je u tom periodu porasla svest o tome šta je korupcija u politici i u izbornoj kampanji. Podelu poklona tokom kampanje korupcijom smatra 66 odsto ispitanika, dok je u oktobru tako mislilo 38 odsto.

Više od četiri petine građana veruje da je sudstvo bitno za borbu protiv korupcije, ali da je previše korumpirano da bi ispunilo taj zadatak. Nepoverenje u policiju nešto je manje – 71 odsto misli da je previše korumpirana.

Procenat onih koji misle da je zdravstvo korumpirano smanjen je u odnosu na prethodno istraživanje – sa 78 na 70 odsto, ali među odgovorima onih koji priznaju da su lično dali mito preovlađuju tvrdnja da su platili lekaru. Trećina građana je, naime, čula da je neko njima blizak dao mito u protekla tri meseca, a šestina je kazala da je imala to iskustvo u svom domaćinstvu. Među njima 54 odsto tvrdi da je dalo novac lekaru, 19 odsto policajcu (u prethodnom istraživanju 23 odsto), a 10 odsto službeniku državne administracije.

Istraživanje metodom direktnog intervjua sprovedeno je od 17. do 23. marta 2010. na teritoriji Srbije i učestvovao je 601 ispitanik. Reč je o drugom istraživanju za potrebe kancelarije UNDP u Srbiji.

 

Loša kontrola državnih službi

Smanjen je broj građana koji su spremni da plate mito, ali je nešto manji i broj onih koji bi prijavili nadležnima da im je mito traženo. Kao ključni problemi koji ometaju suzbijanje korupcije prepoznaje se loša kontrola državnih službi i rasprostranjena korupcija u organima za sprovođenje zakona. Građani prepoznaju vladu kao najodgovorniju za suzbijanje korupcije, a kao efikasno sredstvo navode stroge kaznene mere i jaču kontrolu države nad javnom administracijom.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.