Lekarka poslala bivšem ljubavniku bombone sa tifusom 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Lekarka poslala bivšem ljubavniku bombone sa tifusom 2U vezi sa borbama koje se vode u vazduhu nad granicom Mandžukua i Spoljne Mongolije, na naslovnoj strani lista Vreme saznajemo da su vojetski teški bombarderi bacili veliki broj bombi u blizini japanske vazduhoplovne baze, ali se ne navodi kolika je šteta pričinjena, prenosi list Vreme.

Veliki deo naslovne strane zauzela je i vest da je Hitler primio predsednika bugarske vlade dr Georgija Kjoseivanova. Kako javlja stalni dopisnik lista, Kjoseivanov je posetio Ministarstvo inostranih poslova, gde se zadržao kratko vreme u razgovoru sa fon Ribentropom.

Među vestima iz sveta, na strani “Jednog časa razonode” saznajemo da je jedna 38-godišnja Japanka, dr Kiruko Hiroze iz Kobe, iz osvete je poslala svom bivšem ljubavniku kutiju bombona u koje je ubrizgala tifusne bacile.

Iz porodice njenog ljubavnika već 11 osoba boluje od tifusa, a njegov brat je već umro. Jedino se lekarkin ljubavnik “do sada” nije razboleo.

Na američkim plažama “sada” je omiljen sport vodeni ski, ali sa jedrima.

Jedno jedro u vidu zmaja, koje se drži rukom, pokreće po vodi skijača priličnom brzinom. Mnogi početnici u ovom sportu popiju veću količinu slane vode dok se ne naviknu da održavaju ravnotežu, ali ovaj “trend” se svakako širi, piše Vreme.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Lekarka poslala bivšem ljubavniku bombone sa tifusom 3Još pre nekoliko godina Musolini je izjavio da se on najviše interesuje za izgradnju jedne političke i privredne mašine, koja bi bila u stanju da nastavi njegovo fašističko delo u slučaju da on ne bude više u stanju da donosi najvažnije odluke, piše Arnaldo Kortezi za list Pravda 6. jula 1939. godine.

Postavlja se pitanje da li će fašizam nestati ako od jednom izgubi svog šefa. Kortezi misli da će se prelaz vlasti u druge ruke izvršiti bez većih teškoća.

Jedino što njega “muči” jeste da li će se pojaviti neko sa dovoljnim moralnim prestižom i ličnom snagom da održi na okupu fašističke organizacije.

“Postoje mnogi kandidati, a najugledniji su Dino Grandi, Italo Balbo, admiral Konstanco Čano, grof Galeaco Čano i Ahile Starače. Samo još i da Dučeov autoritet i prestiž pređu na naslednika, i spremni su”, zaključio je Kortezi.

“Jučerašnji danom” završena je jedna žalosna epizoda u istoriji Društva naroda, čije je zasedanje ovog puta bilo obeleženo izvesnim dramatičnim i neočekivanim incidentima.

Tekst rezolucije koji je juče Društvo naroda izglasalo svedoči da se nastajalo da se što manje povredi “italijanska osetljivost”, pošto je prethodno odbacila dva predloga abisinske delegacije- o nepriznavanju okupacije Abisinije i o ukazivanju finansijske pomoći Negusovoj vladi.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.