Rasim Ljajić Foto: tviter

Ljajić je za RTS istakao da je osobi koja se nalazila na licu mesta sa učenicima oduzeta licenca pre nekih mesec dana i da je on, da bi organizovao putovanje, našao agenciju koja regularno posluje.

Kako je naveo, oni su zajedno učestvovali u prevari roditelja i dece.

Ministar je apelovao na putnike da uvek imaju ugovor o putovanju i da ne pristaju ni na nikakve priznanice da su uplatili neka sredstva, jer na osnovu ugovora mogu da se sprovode postupci.

U ovom slučaju, kako je rekao Ljajić, na sreću postoje priznanice da su roditelji uplatili novac ali šteta je mnogo veća i tiče se imidža agencija i turizma.

Kako prenosi RTS, Ljajić je rekao da će po važećem zakonu agenciji biti oduzeta licenca ali da tu ima posla i za druge nadležne organe, ne samo za turističku inspekciju.

Dodaje da se vodilo računa da se ne ugase male agencije ali da će morati da se uvede red i da se pooštre uslovi kako bi u biznis ušli samo oni koji znaju da rade taj posao.

„Ne može svako kome padne na pamet da osnuje agenciju sa jednim ili dva zaposlena da uzima ovolike pare a mi posle da jurimo osiguravajuća društva da se ta sredstva nadomeste, a neko je zaradio novac od klasične prevare“, rekao je Ljajić, prenosi RTS.

Dodao je da se razmišlja o mogućim zakonskim rešenjima koja bi mogla da uključuju veće garancije i veći keš depozit za osnivanje agencija koji bi mogao da bude minimum 10.000 evra.

Ministar Ljajić kaže da je postojeći zakon po evropskim standardima ali da ne postoji društvena svest i da se zato dešavaju prevare.

Apelovao je na građane i da se što više informišu pre odlaska na putovanje i uplate aranžmana, da vide s kim imaju posla i da li je nekome oduzeta licenca. Istakao je da je potrebno odvojiti žito od kukolja.

Kada je reč o telekomunikacionim uslugama, Ljajić je rekao da je postojala jedna nepravična praksa, da npr. ako je potpisan ugovor sa nekim operaterom koji traje dve godine, i nezadovoljni ste posle pola godine, niste mogli da ga raskinete ako ne platite sve rate u trajanju od dve godine.

Ubuduće će se u takvim slučajevima plaćati samo razlika izmešu popusta i realne cene, poručio je Ljajić.

Navodi da je to velika stvar i da je predlog zakona prošao vladu i da očekuje da se to na jesen nađe u Skupštini.

Ministar je najavio i mogućnost kolektivne tužbe prilikom zaštite potrošača. Dodao je da se to rešenje usklađuje sa zakonima i da će moći da se koristi u svim situacijama kada je ugrožen kolektivni interes.

Objašnjava da postoji čitav niz slučajeva kada je kolektivni interes ugrožen, pojedinačne štete su male ali je zajednička šteta ogromna.

Ministarstvo prosvete: Putovanje u Španiju organizovala profesorka, Ministarstvo i škola ne snose odgovornost

Letovanje u Španiji tokom kojeg su učenici Devete gimnazije iz Beograda i još nekih beogradskih škola imali problem sa smeštajem, organizovala je samostalno profesorka istorije u Devetoj gimnaziji Snežana Martić, saopšteno je iz MInistarstva prosvete.

Škola i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ne mogu preuzeti nikakvu odgovornost, jer je profesorka putovanje organizovala u sopstvenoj režiji, bez ikakvog učešća škole i saglasnosti Ministarstva.

Inače, u godišnjem planu rada škole za 2017/2018. godinu ekskurzije su organizovane u jesenjem periodu 2017. godine.

Protiv profesorke će biti pokrenut disciplinski postupak u školi.