Ljubodrag Stojadinović: Poziv za zabranu kolumni put u diktaturu 1Foto: Medija centar

Poziv da se zabrane kolumne – moje, Draže Petrovića i svih koji kiritikuju vlast je jedini način na koji poslušnici vlasti znaju da odgovore na drugačije mišljenje.

To vodi u totalitarizam i diktaturu, ističe Ljubodrag Stojadinović za Danas, povodom pokušaja pristalica vlasti da se obračuna sa kritičarima.

U jučerašnjoj emisiji Novo jutro – Dea i Sarapa na TV Pink, osim što se nastavlja hajka protiv lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, komentarišući sudsku zabranu koja je izrečena portalu Objektiv.rs zbog iznošenja lažnih optužbi na Đilasov račun u vezi sa izgradnjom mosta na Adi, pozivalo se i na zabranu kolumni Dragoljuba Draže Petrovića, glavnog urednika Danasa i Ljubodraga Stojadinovića, kolumniste Peščanika.

Jedan od gostiju u emisiji bio je advokat Svetozar Vujačić, koji je zaposlen i u Ministarstvu unutrašnjih poslova, i koji je pozvao tužilaštvo da zabrani kolumne Ljubodraga Stojadinovića jer, prema njegovim navodima, on poziva na ubistvo predsednika Vučića i njegove dece.

– Da li vi čitate portal N1 i kolumne Ljube Stojadinovića i Draže Petrovića? Ljuba Stojadinović naročito, takve gadosti piše, on je čovek patološki opčinjen Aleksandrom Vučićem. On svašta piše – da treba da mu ubiju decu, da treba on da se ubije, naveo je Vujačić. On je istakao da tužilaštvo na to ne reaguje a trebalo bi da se „taj čovek privede pravdi ili psihijatru“.

Ovakve navode ne bi ni trebalo komentarisati, ističe Ljubodrag Stojadinović u razgovoru za Danas jer se radi o „ljudoidima koji parazitiraju na telu gospodara“.

Ipak, Stojadinović smatra da je važno da se naglasi da nikada takvu vrstu govora mržnje i poziva na ubistvo nije uputio.

– Nikada nisam pozivao na ubistvo bilo koga, ni Vučića niti njegove porodice. To se može lako proveriti u kolumnama, one su dostupne svima. Ne zalažem se za nasilje ali smatram da je pravo na pobunu ljudska obaveza i da svi oni koji su izloženi nasilju, pa i od strane države, imaju pravo da se brane, to nikako nije poziv na ubistvo, ističe Stojadinović.

A što se tiče poziva na zabranu kolumni, nastavlja autor Peščanika, budući da podanici vlasti kao što je Vujačić, nisu u stanju da se argumentima suprotstave različitim mišljenjima, logično je da pozivaju na zabranu.

– Njima je zabrana jedini oblik suprotstavljanja drugačijem mišljenju. Oni svojim javnim stavom zagađuju javni prostor i stvaraju jedan totalitarni ambijent gde bi zabranjivali neistomišljenike. Država ili bilo ko ko bi zabranio moje kolumne, kolumne Draže Petrovića i drugih koji pišu o tome šta se zaista dešava, svrstala bi se u otvorene diktature i tiranije. Čekam takav trenutak, navodi Stojadinović.

Promašena paralela

Kontekst u kome je pomenut Stojadinović – sudska zabrana lažnih optužbi o korupciji na račun Dragana Đilasa, prema oceni Stojadinovića je potpuno promašena paralela.

– To je jedna tupoumna analogija, Đilas je tužio ljude koji su ga optuživali, iznosili notorne neistine i dobio ih na sudu. Sud je doneo zabranu da se objavljuju tekstovi koji ga optužuju za kriminalna zlodela bez ikakvih dokaza. Takva analogija u odnosu na kolumne nema smisla, to je dokaz da o tome raspravljaju ljudi koji nemaju pojma a žele da izraze svoju bezgraničnu servilnost, ističe Stojadinović.

Uhapšen junak letošnjih protesta

Petar Đurić, koji je postao simbol demonstracija koje su bile letos u Beogradu i koji je poznat po poviku – „Ćale, ovo je za tebe“, nakon što mu je otac preminuo jer nije bilo respiratora za lečenje od koronavirusa, saopštio je juče na svom Tviter profilu da je uhapšen samo zato što je, kako kaže, podržao čoveka koji je protestovao protiv Aleksandra Vučića. „Praćen sam od kuće i dolaze da me vode u Majke Jevrosime samo zato što sam juče podržao čoveka koji je protestovao protiv Vučića. Ovo je direktiva, pratio me crni punto od Njegoševe. Četvoro me je presrelo i sad me još optužuju da sam bežao. Sad dolaze i inspektori iz Starog Grada, sve su blokirali samo da bi mene uhapsili, jer sam podržao čoveka koji je juče imao onlajn protest protiv predsednika“, rekao je Đurić.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

36 reagovanja na “Ljubodrag Stojadinović: Poziv za zabranu kolumni put u diktaturu”

 1. Gospodine Stojadinoviću, cenzura Vam je bila dobro poznata još iz vremena Vaše službe, to bi mogli potvrditi Vaši potčinjeni. Za Vas je cenzura, a i ja se slažem, kada neko poziva na ukidsnje slobode misli i govora, ali nisam čuo da ste to isto napisali kada je bivši gradonačelnik Beograda, preko „svojih“ sudija zabranio novinarima da isteažuju korupciju gradnje mosta. Zašto to nije urušavanje slobode rada i novinarskog istraživanja? Zašto dupli standardi? Dokle ćete deliti ljude/žene na Vaše i naše?

  • Dajte link za tu vest da je novinarima zabranjeno da istražuju. Ili smatrate da je iznošenje laži istraživačko novinarstvo?

   • @Joca S: Postoji susdska odluka koja je prikazana na rv, koju je pokrenuo bivši gradonačelnik, kojom je zabranjeno istraživanje oko igradnje mosta. Za iznošenje lažnih informacija tužitelj se žali na objavljenu vest, a ne da zabrani istraživanje o nečemu što je opšti interes javnosti. Ko je istinit, a ko lažni istraživački novinar sud treba dati pravosuđe.

  • Komentar je pun gramatičkih grešaka, što govori o slaboj pismenosti autora, ali to je i podnošljivo u poređenju sa sadržajem.
   Koje su to“ službe“ gospodina Stojadinovića, koje su se bavile cenzurom, nije moguće da je on po funkciji bio nadležan da rukovodi nekim tajnim službama, a gde su o tome govorili njegovi podčinjeni.
   Most na Adi je finansiran sredstvima Svetske banke, koja je kontrolisala utrošak sredstava, projekat je radio predsednik SANU Hajdin, Vučić je bukvalno svakodnevno govorio u svim medijima o korupciji vezano za izgradnju mosta, menjao cifre, kako mu je padalo na um, jedno vreme je most zvao nevidljivim, pa kada je izgrađen, priča o korupciji bila je glavni elemenat njegove kampanje za gradonačelnika Beograda i izgubio je na tim izborima.
   Sud je utvrdio da nema nikakve presude u vezi korupcije za izgradnju mosta na Adi, to nema veze sa cenzurom.
   Kako vi funkcionalno nepismen čovek znate da je bilo korupcije u izgradnji mosta na Adi, a to ne znaju Sudovi, u kojima je većina sudija postavljena u poslednjih osam godina, vreme vladavine Aleksandra Vučića?

   • @Mirko: Kada bi znali gde je i u kojoj firmi (službi) radio gospodin Stojadinović ne bi postavljao takva pitanja. „Služba“ je „služba“, bila vojna ili civilna.

   • To što nema presude“ ne mora da znači i „da nema dela“… A može, ali i ne mora, da znači i da nema agilnost Tamo gde bi trebalo da je ima“…!

  • Istražujete od 2012 godine, do sada bi se revizija MMF završila 18 puta a ne revizija troškova i izgradnje Mosta na Adi ili trošenja budžeta Beograda. Dakle rešite, jel Đilas lopov? Ako jeste po zakonu , ako nije, dosta bre više tupe i prazne priče .Dakle bote, ne mlati….

   • On demokrata, sacuvaj me Boze takvih. Plako kod Perisica da mu daju cin generala, Milosevic video o kome se radi i nije hteo ni da cuje, Pametnom dosta,

  • Prvi put čujem da Đilas osim „svojih“ brojnih (naravno, veoma uticajnih) novinara i medija (ali sasvim slučajni bez nacionalne frekvencuije), ima još i „svoje“ sudije koje „slobodnim“ novinarima (valjda iz Svinjformera i sa ružičastog TV izbljuvka?) zabranjuju da nešto istražuju.
   Dosad nisam ni znao da sudije mogu da nekome zabrane da nešto istražuje, hvala ti na informaciji. Ali nešto razmišljam, ako sudija može da zabrani novinaru da istražuje, sigurno ne može da zabrani policiji da istražuje. Zašto sve ove godine policija nije istraživala Đilasa? Da li je moguće da je i policija Đilasova?!!! Jeste?!!! Neverovatno!
   Može li neka imena tih Đilasovih sudija i policajaca, da ih Vučić skloni dok je još vreme, da se najzad istraže sve Đilasove mahinacije?
   Izgleda neverovatno moćna i dugačka ta ruka Đilasova. Kako SNS-ovce pričaju, izgleda čak i daleko moćnija i duža sada kad je opozicija nego kad je bio vlast. Ili to samo botovi lupetaju naručene i naučene gluposti?

  • Kako ste bedni, botujete dok vucic i bitange koje je skupio pune dupe milionima, ma sta milionima, milijardama nasih para. Da li osecate bar malo stid i sramotu?

  • Dajte link za vest da je sud zabranio novinarima da istražuju Đilasove poslove. Ili smatrate da je pisanje laži istraživačko novinarstvo?

 2. Diktatura je već žestoko zajahala, ali svemu dođe kraj. Ko ne veruje neka vidi kako je završio Čaušesku, na primer (ima ih još ali ovaj je bio u komšiluku).

  • Pazi da ti tako ne zavrsis. Ko drugom jamu kopa, sam u nju pada, rece nas nudri, srpski, narod. A, i batina ima dva kraja.

   • Premudar narod (nabijem ga na Sebastian, što bi rek’o Basara) zaista, sve mudrac do mudraca. Zato i ne možemo već 200 godina (sa intermecom u obliku SFRJ) da napravimo pristojnu državu, silna premudrost je dokonala da ćemo bolje učiniti ako li dopustimo da nas vazda jašu secikese, sve vičući “držt’e lopova“, da nam pametuju razni vladbgd, da nas leče razni DrKoni. Svi tako premudri uspevaju jedino da se oba kraja pomenute batine slomiju preko naših leđa.

   • Nacitao sam se vladbgde tvojih lupetanja , ali ovo je „slag na tortu “ . Pa kako moze gorepotpisani Kočanj da zavrsi kao Causesku , kad on nije ni predsednik opstine a kamoli drzave , pa da on bude diktator ? Kakva jama kakvo kopanje kakva batina , jesi li svestan sta trabunjas ?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.