Ljubodrag Stojadinović: Poziv za zabranu kolumni put u diktaturu 1Foto: Medija centar

Poziv da se zabrane kolumne – moje, Draže Petrovića i svih koji kiritikuju vlast je jedini način na koji poslušnici vlasti znaju da odgovore na drugačije mišljenje.

To vodi u totalitarizam i diktaturu, ističe Ljubodrag Stojadinović za Danas, povodom pokušaja pristalica vlasti da se obračuna sa kritičarima.

U jučerašnjoj emisiji Novo jutro – Dea i Sarapa na TV Pink, osim što se nastavlja hajka protiv lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, komentarišući sudsku zabranu koja je izrečena portalu Objektiv.rs zbog iznošenja lažnih optužbi na Đilasov račun u vezi sa izgradnjom mosta na Adi, pozivalo se i na zabranu kolumni Dragoljuba Draže Petrovića, glavnog urednika Danasa i Ljubodraga Stojadinovića, kolumniste Peščanika.

Jedan od gostiju u emisiji bio je advokat Svetozar Vujačić, koji je zaposlen i u Ministarstvu unutrašnjih poslova, i koji je pozvao tužilaštvo da zabrani kolumne Ljubodraga Stojadinovića jer, prema njegovim navodima, on poziva na ubistvo predsednika Vučića i njegove dece.

– Da li vi čitate portal N1 i kolumne Ljube Stojadinovića i Draže Petrovića? Ljuba Stojadinović naročito, takve gadosti piše, on je čovek patološki opčinjen Aleksandrom Vučićem. On svašta piše – da treba da mu ubiju decu, da treba on da se ubije, naveo je Vujačić. On je istakao da tužilaštvo na to ne reaguje a trebalo bi da se „taj čovek privede pravdi ili psihijatru“.

Ovakve navode ne bi ni trebalo komentarisati, ističe Ljubodrag Stojadinović u razgovoru za Danas jer se radi o „ljudoidima koji parazitiraju na telu gospodara“.

Ipak, Stojadinović smatra da je važno da se naglasi da nikada takvu vrstu govora mržnje i poziva na ubistvo nije uputio.

– Nikada nisam pozivao na ubistvo bilo koga, ni Vučića niti njegove porodice. To se može lako proveriti u kolumnama, one su dostupne svima. Ne zalažem se za nasilje ali smatram da je pravo na pobunu ljudska obaveza i da svi oni koji su izloženi nasilju, pa i od strane države, imaju pravo da se brane, to nikako nije poziv na ubistvo, ističe Stojadinović.

A što se tiče poziva na zabranu kolumni, nastavlja autor Peščanika, budući da podanici vlasti kao što je Vujačić, nisu u stanju da se argumentima suprotstave različitim mišljenjima, logično je da pozivaju na zabranu.

– Njima je zabrana jedini oblik suprotstavljanja drugačijem mišljenju. Oni svojim javnim stavom zagađuju javni prostor i stvaraju jedan totalitarni ambijent gde bi zabranjivali neistomišljenike. Država ili bilo ko ko bi zabranio moje kolumne, kolumne Draže Petrovića i drugih koji pišu o tome šta se zaista dešava, svrstala bi se u otvorene diktature i tiranije. Čekam takav trenutak, navodi Stojadinović.

Promašena paralela

Kontekst u kome je pomenut Stojadinović – sudska zabrana lažnih optužbi o korupciji na račun Dragana Đilasa, prema oceni Stojadinovića je potpuno promašena paralela.

– To je jedna tupoumna analogija, Đilas je tužio ljude koji su ga optuživali, iznosili notorne neistine i dobio ih na sudu. Sud je doneo zabranu da se objavljuju tekstovi koji ga optužuju za kriminalna zlodela bez ikakvih dokaza. Takva analogija u odnosu na kolumne nema smisla, to je dokaz da o tome raspravljaju ljudi koji nemaju pojma a žele da izraze svoju bezgraničnu servilnost, ističe Stojadinović.

Uhapšen junak letošnjih protesta

Petar Đurić, koji je postao simbol demonstracija koje su bile letos u Beogradu i koji je poznat po poviku – „Ćale, ovo je za tebe“, nakon što mu je otac preminuo jer nije bilo respiratora za lečenje od koronavirusa, saopštio je juče na svom Tviter profilu da je uhapšen samo zato što je, kako kaže, podržao čoveka koji je protestovao protiv Aleksandra Vučića. „Praćen sam od kuće i dolaze da me vode u Majke Jevrosime samo zato što sam juče podržao čoveka koji je protestovao protiv Vučića. Ovo je direktiva, pratio me crni punto od Njegoševe. Četvoro me je presrelo i sad me još optužuju da sam bežao. Sad dolaze i inspektori iz Starog Grada, sve su blokirali samo da bi mene uhapsili, jer sam podržao čoveka koji je juče imao onlajn protest protiv predsednika“, rekao je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.