Foto: SNS

On je istakao da će svim pacijentima koji se jave u bolnice i domove zdravlja na Kosovu i Metohiji biti ukazana pomoć i da će dobiti lekove. „Biće tako i narednih dana, ali ako se nastave ove takse, biće ozbiljan problem, nećemo moći da funkcionišemo“, rekao je Lončar gostujući u Dnevniku RTS.

Lončar je kritikovao međunarodne organizacije, poput Lekara bez granica, koji su brinuli da li ima dovoljno lekova za migrante koji su prolazili kroz Srbiju, a sada nisu ništa rekli u vezi sa Srbima na KiM. „Niko nije kontaktirao ni nas ni ljude dole. Mnogo je glasna tišina sa njihove strane“, ocenio je Lončar.

Direktorka Apotekarske ustanove „Kosovska Mitrovica“ Ljiljana Delibašić rekla je za RTS da je situacija u apotekama alarmantna. „Rafovi su gotovo prazni, nema osnovnih lekova za hronične i ostale bolensike“, rekla je Delibašić, ukazujući da taj problem postoji već nekoliko godina, jer prištinske institucija izdaju posebne dozvole za dopremanje lekova iz centralne Srbije. Istakla je da nedostaju analgetici, insulin, terapija za povišeni pritisak i citostatici.

Da podsetimo, juče je američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao kosovske vlasti da ukinu takse za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, saopštio je Stejt department.

Nakon sastanka sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem u ponedeljak u Vašingtonu, Pompeo je pozvao Kosovo da sarađuje sa Srbijom kako bi se izbegle provokacije i smirile tenzije.

Ministar spoljnih poslova Srbije ocenio je pozitivnom reakciju Pompea, ali i naglasio da ne očekuje da organizacija CEFTA i UNMIK brzo reaguju na zahtev Beograda za ukidanje dodatnih taksi koje je uvela kosovska vlast.

Nakon ostavke gradonačelnika Severne Mitrovice Gorana Rakića zbog, kako je naveo, uvođenja „anticivilizacijskih“ taksi i „pokušaja ubistva“ Milana Radoičića, oglasio se gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri sa zahtevom upućenim kosovskoj vladi da on upravlja „ujedinjenom Mitrovicom“.

Veliki broj građana Kosovske MItrovice okupio se juče na protestu protiv taksi koje je uvela kosovska vlada. Učesnici mirnog protesta poručili su da se Srbi na Kosovu ne mire sa odlukama i potezima Prištine koji ugrožavaju njihov opstanak na tom prostoru.

Ranije u toku dana, portparolka Evropske unije Maja Kocijančič izjavila je da Vlada Kosova mora odmah da povuče odluke o podizanju taksi na robu iz Srbije i BiH i dodala da su ove mere provokativne i uvredljive.