Dačić: Ne očekujem brzu reakciju CEFTA i UNMIK-a 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da ne očekuje da organizacija CEFTA i UNMIK brzo reaguju na zahtev Beograda za ukidanje dodatnih taksi koje je uvela kosovska vlast.

Bez jačeg međunarodnog pritiska onih koji su ih (Kosovo) stvorili i sponzorišu neće doći do ukidanja taksi, rekao je Dačić novinarima, posle susreta sa egipatskim ministrom spoljnih poslova Sami Šukrijem.

Dačić je međunarodnim predstavnicima poručio da prestanu da se „igraju nekih igara“ za koje svi znaju da nisu istinite i da neko utiče na Prištinu da ukine te 100 odsto veće takse na robu iz Srbije, jer se zna da to mogu da urade.

On je ocenio da je dobro to što je američki državni sekretar Majk Pompeo reagovao tražeći od Kosova da ukine te takse. Dačić je zahvalio Egiptu na stavu da ne želi dalje unapređenje odnosa sa Kosovom, nakon priznanja nezavisnosti koje je uradila bivša vlast u toj državi, nego su napravili „neku vrstu zamrznutih odnosa“.

On je rekao da je sa egipatskim ministrom razgovarao o načinu da se odnosi dve zemlje vrate na zadovoljavajući nivo, jer su Egipat i bivša Jugoslavija bili osnivači Pokreta nesvrstanih, a imaju mnogo zajedničkih interesa i žele jedna drugoj da pomognu.

Dačić: Ne očekujem brzu reakciju CEFTA i UNMIK-a 2
Foto; Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Prema rečima Dačića, na sastanku je dogovoreno da se u prvoj polovini sledeće godine održi sastanak mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju dve zemlje, kako bi se unapredila privredna saradnja, jer je nivo robne razmene u prošloj godini bio svega 70 miliona dolara.

Šukri je rekao da je cilj i Egipta da se poboljšaju bilateralni odnosi sa Srbijom – od ekonomije do obrazovanja. Nadam se da će to inicirati mešoviti komitet, rekao je Šukri, koji je, uz Dačića, kopredsednik tog tela.

Danas, nakon ostavke gradonačelnika Severne Mitrovice Gorana Rakića zbog, kako je naveo, uvođenja „anticivilizacijskih“ taksi i „pokušaja ubistva“ Milana Radoičića, oglasio se gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri sa zahtevom upućenim kosovskoj vladi da on upravlja „ujedinjenom Mitrovicom“.

Da podsetimo, veliki broj građana Kosovske MItrovice okupio se danas na protestu protiv taksi koje je uvela kosovska vlada. Učesnici mirnog protesta poručili su da se Srbi na Kosovu ne mire sa odlukama i potezima Prištine koji ugrožavaju njihov opstanak na tom prostoru.

Ranije u toku dana, portparolka Evropske unije Maja Kocijančič izjavila je da Vlada Kosova mora odmah da povuče odluke o podizanju taksi na robu iz Srbije i BiH i dodala da su ove mere provokativne i uvredljive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari